RSS

Németország

2017. szeptember 24.

Kellemes őszies időben araszolok München felé. (Részletek később jönnek!)

130.nap 2017.09.18. hétfő

Güstrowban a reggeli nap a kastélyra süt. Kis sétát teszek, majd megyek Sternbergbe. Ott is sétálok a bergen, aztán Bröel érintésével Schwerinbe érek. Bringával indulok városnézésre, de defektet kapok, így a bringát a kastélyparkban hagyva gyalog folytatom. A kastély és a város is remek, meg az idő is kellemes napos. Estére Ludwigslust kastélya mellett defektjavítással és lánc olajozással töltöm az időt.

 

131. nap 19. kedd

Nagy ködben ébredek, teszek-veszek, de nem javul a helyzet. Azért a kastélyt körbesétálom, de a hatalmas parkot nem érdemes megnézni a köd miatt. Grabow érintésével megyek tovább Perlebergig,ahol Jakab templomot és Roland szobrot látok. Meg egy nyugis kisvárost. A Havel folyó mellett megyek, őzlábgombák stoppolnak az út szélén. Összeszedek egy csomót, így Havelbergben a hegyen a dóm melletti parkolóban fínom gombavacsorám van. Estére egy naplemente is összejön városi panorámával.

 

132. nap 20. szerda

Reggeli napsütésben lesétálok a szigeten épült városkába, majd Rathenow és Stendal érintésével Tangermündében töltök hosszabb időt. Gyönyörű város a folyóparton várfalakkal, tornyokkal, templomokkal, favázas házakkal, csipkés városházával. Jól eltelik az idő, nincsen kedvem Magdeburgba menni, ezért az Elba és Havel csatorna kereszteződését nézem meg. Az Elba fölötti hídon mennek a hajók, mindkét oldalon nagy zsilipekkel, hajóemelő művel, kilátóval. Sajna hajóforgalom alig van, így zsilipelést sem látok.

 

133. nap 21. csütörtök

Induláskor még elkerülök a másik oldali zsilipekhez, majd Burg felé megyek tovább. Dessaun átmenve érek Wittenbergbe, Martin Luther és a Lucas Cranachok városába. Az 500 éves évfordulóra szépen rendberakták a várost, sok a látnivaló, nagy a túristaforgalom. Bringás városnézés után Bad Dübenig megyek tovább.

 

134. nap 22. péntek

Számolgatom a napokat, vasárnap Münchenben szeretnék lenni, ezért az én léptékem szerint ma nagyot autózok (300 km) a nem kedvelt autópályákon Nürnbergig. A kinézett parkolót cigánygyerekek uralják, a család egy lakókocsiban láthatóan hosszú távon lakik itt. Lecuccolok, majd bringával indulok a napsütésben a nyugati várorész felé. A várat körbejárom, aztán a belvárosba megyek. Péntek esti bajoros kolbászos-sörös hangulat van. Visszatérve a parkolóba Kusturicás hangulat van. További családok érkeztek román és szlovák rendszámú autókkal, de a cigány mellett magyar szó is hallatszik. Meghúzom magam, így töltöm az éjszakát.

 

135. nap 23. szombat

Korán kelek, bringázok Nürnbergbe, most a keleti várfalakkal kezdve megyek a belváros felé. Lassan a többi túrista is felébred, így a belvárosban és a várban már nagy a mozgás. Dél körül hazaérek, megyek vásárolni, majd mellékutakon indulok tovább München felé. Neumarktban bringázok egyet és Berchingben sétálok a kisváros kellemes utcáin a várfalak tövében. Erdei parkolóban madárcsicsergéssel alszom.

 

136. nap 24. vasárnap

Felmegyek az autópályára, irány München. Geriék mellett a szokásos helyemen a templom előtt parkolok és marhapörköltöt főzök búcsúvacsoraként, mert Sára és Geri kedden egy évre Amerikába költöznek. 3 körül végzek, Geriék csak estére érnek haza Veronából. A szomszéd iskolában három szavazókör is van, meglesem a választást német módra. Bőrnadrágos, dirndlis családok mellett burkás, vágottszemű és fekete szavazók is jönnek. Az estét Sára és Geri társaságában töltöm.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás