RSS

Átkelés Rügenre

2017. szeptember 22.

Elhagyom az esős Skandináviát és szerencsét próbálok Észak.Németországban.

124. nap 2017.09.12. kedd

Túléltem a bizonytalan gombavacsorát! Séta a tóparton a csepergő esőben, aztán indulás Kostába a másik üveggyárhoz. Itt hatalmas parkoló van és a boltok is óriásiak. Nem csak üveg termékek, hanem egy hatalmas outlet áruház is van. Az üvegek nagyon szépek, de ennek megfelelően drágák is. Család! Ne reménykedjetek üveg ajándékban! Letsebo – Linueryd irányában megyek Tigsrydbe. Eső miatt autós városnézés, majd szálláskeresés. Urshultban tóparti réceleszállóhelyes szállást találok.

 

125. nap 13. szerda

Reggeli séta a ködös tóparton, majd irány Ryd. Templomnézés után tovább Lönsboda – Glimákra érintésével Vanas kastélyhoz. Újra elered, megyek Hassleholmba vásárolni. Utána a várost is megnézem az esernyőt szorongatva. Hovdala kastély melletti tóparton állok meg az esőben. Ma már ki sem szállok.

 

126. nap 14. csütörtök

A ködszitálásban keresem a kastélyt, de az eső megint hazazavar. Megyek Vannaröd kastélyhoz, nem találom. Höörben tankolás, vásárlás, majd Bosjökloster kastély és templom nézegetése jön. Néha esik, néha zuhog, kis szünetekben sétálok a városokban. Mellékutakon elérem Trelleborgot. Némi töketlenkedés után megveszem holnapra a komp jegyet 1948 Skr-ért (64.280 Ft), majd a tengerparton keresek naplementés szállást. Szakadoznak a felhők, éjjel a Göncölt is látom!

 

127. nap 15. péntek

Fura, hogy vekkerre kelek, 7-kor már a kikötőben becsekkoltam a kompra. Útközben napkeltét látok a bárányfelhők közt. Nem nagy hajó, de ebbe is bazisok autó fér el. A tenger közepesen hullámos, a fedélzeten terpeszben kell közlekedni. Mint mindíg, a legfelső fedélzeten nézem a kihajózást, aztán én is bemegyek az utastérbe. Kajálok, Németországot olvasom, majd bevásárlok piákból. Vége az absztinenciának. Rügen partjainál ismét a fedélzeten nézem a fehér sziklákat. Sassnitzban kötünk ki, kis városnézésre indulok, majd a Jasmund nemzeti park felé veszem az irányt. Nagy parkolóban leperkálom az éjjeli szállás árát, majd gyalogtúrára indulok a Königsstulhoz. Itt nosztalgiázom, mert Gabos barátommal 1971 táján jártunk itt. Hasaltunk a szikla peremén, néztünk le a 100 m magas szikláról, a sirályok vijjogtak és nagyon megmaradt ez a látvány. Közben a laposüvegből kortyintgatok.

 

128. nap 16. szombat

Korán kelek, a kelő nappal újabb kirándulásra indulok a sziklafal másik részéhez. A Kolliker Ortnál nem lehet lemenni a partra és a Königsstulnál sem. Korábbi földcsuszamlások miatt zárva a lavezető lépcső. Túra dél körül véget ér, vízfelvétel után indulás a sziget másik izgalmas helyéhez a Kap Arkonához. Itt két világítótornyot és szláv erőd maradványait lehet látni. Bringával még császkálok a magas part más részeihez is. Este telefonon beszélgetek volt évfolyamtársaimmal, 50 éve kezdtük az egyetemet. Ők Sopronban találkoznak ma. Naplemente!

 

129. nap 17. vasárnap Zsófia névnapja! Éljen!

Napkelte után indulok délnek, Wiek kikötőben sétálok egyet, majd Bergenben városnézés következik. Mellékutakon közelítek Stralsundhoz, átmegyek a hídon és autós városnézés után megyek tovább Güslowig. Városi szállásomról gyalog sétálok a remek kastélyhoz és a szépen felújított belvárosba.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás