RSS

Balti tenger mellett

2017. szeptember 13.

Stockholmból délre fordultam.

119. nap 2017.09.07. csütörtök

A stockholmi kempingben készülődök, utolsót netezek, aztán indulok a kivezető autópályák útvesztőjén át dél felé. Amint tudok, letérek a sztrádáról és dimbes-dombos tájon haladok a Tullgaru kastélyig. Jó egy kis csend a tóparti nyugodt vidéken. A közelben van Trosa városka kellemes belvárossal, folyócskával, nagy jachtkikötővel. Itt is szezon utáni csend van. Nynas kastély a következő megálló, aztán már szállást keresek egy tóparti csónakkikötőben. A közeli tarlón őzcsorda legelész. A gidák néha bakugrásos kört tesznek az öregek körül. A sihederek meg összekoccantják az aggancsukat gyakorlásképpen.

 

120. nap 08. péntek

A sok ...köpingből most Nyköpingbe tartok. Kellemes váracska, zubogó folyócska, amiben egy szürkegém pusztítja a kishalakat. A főtéren muzulmán csoportosulás, egy sátorban fórum, talán a bevándorlásról és kis bódékban keleti kajákat kínálnak a kendős lányok. Séta közben csipegetek a mindenfelé potyogó almákból. Eléggé borízű! Megyek tovább mellékutakon, mindenhol rengeteg és sokféle gomba hívogat. Van nálam gombakönyv, de nem tudom biztonsággal meghatározni őket. Norrköping izgi iparváros, a vízesésre, mint energiaforrásra épülve. A gyárépületek szépen felújítva és a linköpingi egyetem fakultásai uralják. A parkon át szép hallépcső van kiépítve. Sötétedésre és esőben érek Söderköpingbe, a Gota csatorna Balti tengeri végéhez.

 

121. nap 09. szombat

Reggeli sétával végigjárom a csatornapartot és a szép kisvárost. Mellékutakon megyek tovább Valdemarsvikbe. Kikötői séta, városnézés, majd tovább dél felé. Útközben szedek két szép vargányát, ebben eléggé biztos vagyok, úgyhogy a milánói szósz részévé teszem. Vastervikben zajlik a főzöcske és a zabbantás. Utána az anyósülésről sasolom a vizimadarak életét panorámás szállásomról.

 

122. nap 10. vasárnap

Remek napsütésben bringával járom be a várost és a kis kikötőt. Megjön a bátorságom és nagy zacskó csiperkét is szedek egy gombapaprikáshoz. Visszatérve a Csigaházzal megyek Gransö kastélyhoz. Itt jó a terep és az idő is, befekszem Csigaház alá, de nem találom a furcsa ciripelés forrását. De legalább megnéztem. Stensjö tanyagazdaságban sétálok egy nagyot. Kicsit más itt a sziklák közt a mezőgazdaság és állattenyésztés. Oskarshamnban gyalogos városnézés és kikötői séta. Egy szép erdei parkolót találok.

 

123. nap 11. hétfő

Megyek tovább a tenger mellett Mönsterasig. Ott városi és kikötői séta jön, majd megnézem a Stromsrum fakastélyt. Rövidesen nyugat felé fordulok elhagyva a tengert. Kihalt mellékutakon megyek, csábít a rengeteg gomba. Szedek is néhány vargányát a tegnapi csiperke mellé. Orrefors az üveggyártás egyik központja. Nézelődök, de már az esti főzés jár a fejemben. Hamar le is állok egy tóparti autóspihenőben. Itt ismét rengeteg a gomba, főleg egy tinóruféle. A fincsi gombapaprikás vacsora végül csiperkéből, vargányából és egy bizonytalan tinóruból áll. Nagy baj nem lehet, de azért a lavórt elől hagyom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás