RSS

Stockholm

2017. szeptember 07.

Néhány esős nap után remek időben bringázhattam Stockholmban.

114. nap 2017.09.02. szombat

Angsö szigetről megyek visszafelé, Vasteresban bringás városnézés. Itt is van nagy templom fontos koporsókkal. Aztán Strömsholm kastély már őszi zárvatartásban van, meg az eső is elered. A Malaren tó északi oldaláról megyek a délire. A hídnál kávézok és a parkolóban megint igen sok gomba van. Eddig megálltam a gombaszedést, de ez szegfűgomba, jól ismerem, így teleszedem a nagy fazekamat. Az eső újra esik, így a vacsora lett a fő programm. Autópályán megyek Sundbyholm kastélyhoz, ez egyben nagy jachtkikötő is. Nekiállok a főzésnek, de nem bírom ki, félbehagyom és megyek naplementét nézni. Aztán degeszre tömöm magam tojásos gombával. Vajon felébredek holnap?

 

115. nap 03. vasárnap

Élek. Reggeli séta a Sundbyholm kastély körül (ez inkább egy nagy ház) rálátással az öbölre és a kikötőre. Innen a Friholm kastélyhoz megyek, majd Strangnasba városi lófrálásra. Ebéd a tegnapi gomba és még vacsorára is maradt. Grifholm kastély következik, ezt belül is láthatom. Rengeteg portré nem csak helyiekről, hanem európai uralkodó családokról is. Nagy a beépítési sűrűség, ez már Stockholm határa, így átkompolok Ekerö szigetre és panorámás szállást keresek.

 

116. nap 04. hétfő

Egész éjjel esett és a reggel is reménytelen. Mi legyen? Lazításképpen boltba megyek, majd Drottningsholmba a svéd Schönbrunnba. A parkban az esernyő alatt is elázom, de a palotában megszáradok. A papírmasé kastélyszínházat is megnézem, meg a meseszerű kínai palotát. Még mindíg bizonytalan vagyok (vag mégsem?) a Stockholmba menésben ezért kimegyek Adelsö sziget végére, ami szomszédos Birkával a viking látnivalóval (világörökség!)

 

117. nap 05. kedd

Végre felbukkan a napocska, megnézem a helyi viking maradványokat és megyek Stockholmba kempingezni. Lecuccolok, közben dumcsizok egy magyar pasival, itt lakik lakókocsiban. Aztán 10 km bringázással beérek Stockholmba. Remek az idő, megyek egyik szigetről a másikra, élvezem a város hangulatát. Dórával és Gerivel voltunk itt, a templomszerű városháza vicces emlék ssétálok a szomszédos strandra és egy óriáspöffeteget találok. Ez lesz a vacsim sütve, majonézes kukoricával.

zámunkra. Észre sem veszem, és már kell indulni vissza a kempingbe. Fáradt vagyok, de még ki

118. nap 06. szerda

Ma is klassz idő van, így tudok bringázni. Másik útvonalon megyek, közben megértem, hogy miért olyan szép város Stockholm: A vizen át mindíg más látvány tárul eléd és nem takarnak a házak sem. Megnézem a tegnap elmaradtakat és élvezem a hangulatot. Szabadtéri naplemente fotótárlatot is találok. Egy búcsú élő naplemente csodás fényekbe vonja a várost, annyit bámulom, majdnem rám is sötétedik hazafelé.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás