RSS

Uppsala

2017. szeptember 03.

Megérkeztem a svéd identitás központjába és egyben melegebb éghajlatra is.

109. nap 2017.08.28. hétfő

Már sötétedik esténként, éjjel csillagos eget láttam! Ennek megfelelően hűvös a reggel is. A Storfjárden fölötti nagy kábelhídnál kávézom, szép a rálátás a parkolóból a hídra és a túloldalra is. Harnösandban séta és vásárlás, majd az Indalsalven delta torkolatában lófrálok a természetvédelmi területen. Undsval az első igazi európai város nagy 19. századi palotákkal, városi forgalommal és élettel. Bringával végigcikkázok rajta. Svartvik ipari műemlék parkolójában alszom a folyóparton.

 

110. nap 08.29. kedd

Sajna esik, így bringás városnézés Njurundabommenben és Gnapban is. Harmangerben már lehet egyet lófrálni, Hundiksvalban pedig normál városnézés következik. Enangerben megállok a templomnál, majd Soderhamban újra esik. Szép város és városi parkoló is van, ezért kivárom az eső végét és az alkonyatban bejárom a várost.

 

111. nap 08.30. szerda

Reggeli napsütésben újra sétálok egyet, majd tovább dél felé mellékutakon. Axmar Bruknál kellemes csöndes parti séta, majd újra nagyváros, Gavle. Bringázok egy nagyot végig a városon és ki az öbölben is a régi raktárházak közt. Nehéz döntés előtti tanakodás következik, három irányban is indulhatok tovább. A középsőt választom és megcélzom Uppsalát. Őrbihus kastélynál sétálok egyet a parkban, csapkodom a szúnyogokat, ismét meleg az idő, előbújtak. Aztán nézem a golfozókat ésa golfpálya mellett alszom.

 

112. nap 8.31. csütörtök

Újr esik és egybefüggő szürke az ég. Tötyörgök, aztán elindulok Dannemora szénbányához, de ki sem tudok szállni. Többször is félreállok, teszvesz, végül beérek Gamla Uppsalába. Ez már a svéd identitás bölcsője, viking sírdombok és az első keresztény templom utódja. Esernyővel sétálok, majd múzeumba is megyek. Uppsala bringával jó távolságban lenne, de esőben közelebb kell mennem. Mindenütt fizetős parkolók, de azért megtalálom a helyemet. Esernyővel indulok Uppsala belvárosába, Dórával és Gerivel jártunk itt vagy 10 éve. Megvan még a hatalmas katedrális a királysírjaival, meg a várkastély is, sőt a 10egynéhány rúnakövet is megtalálom a katedrális körül. Visszatérve a Csigaházhoz sárga cetli a szélvédőn 800 Skr-ról. Mégis rosszul parkoltam. Bosszúsan visszamegyek Gammla Uppsalába aludni.

 

113. nap szeptember 1. péntek Kata ma 10 éves! Éljen, éljen,éljen a kisteenager!

És még a nap is kisütött!! A Malaren tó körbejárása a következő néhány nap programja. Ez a svéd kastélyvidék és egyben a svéd történelem központja. Venngarn kastély az első, de még korán érkeztem, így csak kívülről látom. Körülötte sok más épület, szálloda, konferenciaközpont és szeszfőzde. Pezseg az élet, jönnek a vendégek. Esküvő is lesz, a hozzávaló sátor már áll. Én megyek tovább Sigtunába, faházas utca, templomrom, szintén az 1000 éves svéd tudat hordozói. Aztán Skokloster kastélya jön, ezt meg is tudom nézni svéd nyelvű vezetővel. A látványt viszont értem, remek kastély klassz berendezés és egy fantasztikus fegyvergyüjtemény. Ekolsuna privát kastély, de van a bejáratnál két szép runakő. Angsön szigetén az Angsö kastély már zárva, de körbejárható. A sziget végén vízparti szállásom van.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás