RSS

Botteni öböl 2

2017. augusztus 29.

Újra a Botteni öböl partvidékén poroszkálok, de itt svédül beszélnek az emberek.

105. nap 2017. 08.24. csütörtök

Elhagyom Luleát és indulok dél felé a Botteni öböl partvidékén. Piteában a borús, szomorú időben sétálgatok, kis kikötő, faházas városrész és a fatemplomban széphangú nő kíséri magát az orgonán. Csipegetek az utcára kihajló málnabokot terméséből. A főúton megyek tovább, kis öbölnél pihenés, világítótorony, rúnakő, halászházak. Byske és Kage a tundráról lefolyó barna folyó torkolatában fekszik, mint Skelleftea is. Utóbbiban próbálok sétafikálni, de az eső mindíg hazazavar. Nem erőltetem. A Skellettealven torkolatvidékén csöndes folyóparti szállást találok.

 

106. nap 25. péntek

A Skellettealven torkolatvidékén megyek tovább. Jégkorszaki hatásokról kapok tájékoztatást. Hasonló, mint szemben a finn oldalon. Burea, Roberfors, végül Umea a célállomás. Itt is viccelődik velem az eső, de azért bejárom a belvárost. Estére kimegyek az Umealven torkolathoz a Vasaba induló komnál parkolok. A komp éppen elment, bezárták a kikötőt, csak a kutyások sétálnak a világítótorony felé. Az eső néha lecsap és a szivárvány is feltűnik. 9 körül besötétedik, ami nem zavarja a 6-8 erős kocsival, bőgő motorral érkező HVCS-ket. Gumikoptató bemutatót tartanak a nagy kavicsos placcon. Egy fehér furgonos a bajnok.

 

107. nap 26. szombat

Mellékutakon, tavak, fjordok, szigetek közt megyek. Lassan kiderül az idő, Örusköldsvikben már napsütésben sétálok. Remek modern épületek, de a századfordulós banképület olyan, mintha Siennában járnék. A sísáncról szinte a városban landolnak. Itt szerzek információkat a Höga Kustenről (Magas part) és a Skuleskogens nemzeti parkról. Szállást keresek, mert holnap túrázás lesz. Csöndes erdei helyet találok.

 

108. nap 27. vasárnap Gáspár névnapja! Éljen!

Nyugodt éjszaka után napsütésre ébredek. Köpmanholm kikötőből kikukkantok a szigetek felé, aztán megyek a főúton a Skuleberg lábához. A Naturum parkolójában remek tájékoztatást kapok a hegy és a vidék jégkorszaki alakulásáról, szerzek egy térképet és felmászom a 285 m magas valóban mászásra alkalmas hegy tetejére. Via ferrata is van, négy szép útvonal a falon, de 200 Skr-t kérnek, ha saját cuccal megyek. Frászt! Fent szép a kilátás, sok az áfonya és klasszak a gránitsziklák. Lesétálok a lankás északi oldalon, de még marad időm a hegy déli oldalán is egy sétára. Este főzöcske következik, majd vacsora után csöndesebb helyet keresek éjszakára.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás