RSS

Lapponia

2017. augusztus 24.

Elhagyván a norvég hegyeket átvágtam a svéd lappföldön.

101. nap 2017.08.20. vasárnap

Bíztató reggel után esős folytatás követlezik. Narvik felé megyek, de semmi reményt nem látok a javulásra. Ezért kelet felé fordulok és elhagyom Norvégiát. A hágó felé menőben egyre ritkul a növényzet, majd átadja helyét a jég által lecsiszolt gránitnak. Mindenhol folyik a víz, leginkább az égből. Nem fognak kiszáradni a vízesések! A hágón a határ, itt svéd síterep van, meg két nagyáruház. Először nem értettem, miért jönnek ki az emberek teli bevásárlókocsival, aztán leesett a tantusz, hogy a norvégok jönnek az "olcsó" Svédországba bevásárolni. Indulok a fjellen kelet felé, meresztem a szemem, de alig látom a hegyeket. Korán félreállok és családi fotókat rendezgetek.

 

102. nap 21. hétfő

Eső elállt, már csak a köd szitál. Kirunáig csak kávézni állok meg. Balra a város, jobbra a hegy a bányákkal és a hozzá tartozó üzemekkel, nameg a vasúttal a 68 kocsiból álló szerelvényekhez Narvik felé. Esernyővel lógok egyet a városban, aztán megyek tovább a közeli jéghotel nyári változatához. Lapp dolgok is vannak, többekközt templom lapp Jézussal és Máriával. Eddig hosszú tavak mellett jöttem, alig lejtett az út. Most átmegyek a Kalixalvenen, ami már széles bővizű folyó. Gallivarenál elérem 2013-as útvonalamat, ezen megyek tovább. Ugyan nem esik, de igen nyomasztó az idő, ezért leállok a Muddus nemzeti park határán.

 

103. nap 22. kedd

Javul az idő és az út is lejtősebbé válik. A Lulealve mellett jövök és hajdani vízesések száraz medrében gyönyörködöm. (Gátak és erőművek egymás után) Elképzelem milyen volt, mikor ez a vízmennyiség dübörgött le rajtuk. Nézelődöm Porjusnál és Aspudennél. Dél körül érek Jokkmokkba aminek a kempingjét néztem ki a nagymosás végrehajtására. De csak akkor mehetek a kempingbe, ha megváltom az éves svéd kempingkártyát 160 Skr-ért. Nem akaródzik. Kérdezem (mint a nyuszi a medvét a halállistáról), hogy használhatom-e a mosó- és szárítógépet kívülről? Persze a válasz. 3 adag mosással és 3 szárítással 150 Skr-ból kijöttem. Míg megy a szárító, ebédelek, zuhanyozok és egy adag hagymás szafaládét is készítek. Megyek tovább dél felé, elhagyom a sarkkört, Vuolleriben és Edeforsnál is gátat nézek, utóbbi alatt a vízparton alszom.

 

104. nap 23. Szerda

Kutyahideg a reggel (+4 fok Celzius), fűtök, kávázok és a napos vízpartot nézem a meleg kocsiból. Aztán azért sétálok is egyet és megyek tovább a Lulealve völgyében. Nagy meglepetések már nincsenek, nyugodtan folyik a folyó. Bodenben sétálok egyet és konstatálom, hogy hiányoztak a városok az utóbbi hetekben. Itt van sétálóutca, meg áruházak, meg emberek. Vannak szép számmal barna bőrűek is. Tovább a Botteni öböl felé, Kirkstad Gammelstadban középkori templomot nézek a köré épült fabarakkokkal a zarándokok számára. Persze szépen rendbe vannak hozva, szerintem lakják is őket, bár nagyon kicsik. Aztán a vidék fővárosába, Luleába érek, jó vízparti parkolót találok és bringával indulok városnézésre. Naplementéhez is nyitott a terep, de túl sok a felhő, csak piros csíkokat enged át magán.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2017. aug. 28. 16:04

Vörös Anna

Hahó Récus!Úton Koppenhágába benézhetnél Kristófhoz Lundban. A város helyes,a lakása kicsi de patent, lenne fürdökád, mosógép szárítóval, és örülne Neked. SMS-ben elküldöm a telefonszámát és a címét. Jó utat!

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás