RSS

Lofoten

2017. augusztus 21.

Jó kis kerülő volt a Botteni öböltől! :o)

98. nap 2017.08.17. csütörtök

A tegnapi zuhogó eső után bíztató a reggel! A hegyek látszanak, csak néhány bújik felhőtakaróba. Korán indulok Borge mellett a viking hosszúházhoz. Körbejárom, meg megnézem a szállásomról is látszó modern fatartós fehér templomot. Megyek tovább A felé ("A" az utolsó falu a szigeteken, úgy írják, hogy egy karika van fölötte. Meg az ö-ket is áthúzott o-val írják) Egyre javul az idő, élvezem a szép vad hegyeket és a halásztelepüléseket a fjordpartokon. Reine kilátópontjánál kávézom és gyönyörködöm a hegykarélyban fekvő halászfaluban. A-ban gyalogtúrához készülök, kimennék a sziget csücskébe, de nincsen ösvény a nagy hegyeken. Így egy remek öbölben mélázok hosszú utazásomról. Innen már visszafordulok és hazafelé megyek. Sirály és kormoránfészkeket kukkerolok a sziklákon, aztán besétálok a faluba a fagerendákkal alátámasztott házak közé. A halszárító állványok már üresek, csak az átható halszag terjeng mindenütt. Aztán elindulok visszafelé. Szálláshelyemről a szárazföldi hegyek csipkés sziluettje látszik, nyugat felől pedig meredek hegyek magasodnak.

 

99. nap 18. péntek Gábor szülinapja! Éljen!

Korán indulok és végigsétálom Reine utcáit és sziklaszirtjeit. Aztán megyek Hamnöyába és Rambergbe. Itt vásárolok és netezek is. Látom a barcelonai tömeggázolást és örömmel értesülök, hogy Zsófi nincs a sérültek közt, mivel pár napja elindult a Caminora. Megyek tovább Vestvagöyre, majd Ausvagöyre. Henningsvaerben sétálok a halászfaluban, majd megyek tovább Svolvaerbe. Megnézem a Hurtigruten érkezését, a kiszállást, meg a bátrakat, akik vízhatlanba öltözve gyorshajón indulnak a Trollfjordba.

 

100. nap 19. szombat

Egyre jobb az idő, napsütésben gyönyörködöm a hegyekben és a fjordokban. Elég meleg van (18 fok), így rászánom magam a nyiratkozásra a napsütésben. Aztán megyek tovább és elhagyom az utolsó szigetet is a nagy kábelhídon át. Búcsút intek Lofotennek és megyek Narvik felé, ahol a szárazföld magas hagyei meredeznek az ég felé. Letérek a főútról a régi útra és csöndes szállásomon már a svéd kempingeket sasolom, mert a nagymosás is aktuális.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás