RSS

Norvégia felé

2017. augusztus 09.

Tundráról fjordba.

86. nap 2017.08.05. szombat

Kis sétát teszek a Simojoki torkolat földjein. A Botteni öböl itt elég sekély, nádasos, mert több nagy folyó is hordja a matériát. Be is mutatják légifelvételen, hogyan változott a partvonal 500 év alatt. Megyek Kimibe. A kikötőben Wifi van, így elküldöm az irományokat. Aztán sátálok egyet a kikötőben és a városkában. Nincsen nagy mozgolódás, noha szombat van. Elered az eső, megyek Tornioba, ahol a Torniojoki a határ Svédország és Finnország közt. Esernyős városnézés, plázázás, aztán átmegyek Haparandába a svéd oldalra. Az eső miatt itt csak autós városnézés van. A svéd oldalon indulok a 622 km-es Északi Fény Úton Norvégia felé. Kukkolaforsensben állok meg, izgalmas zúgó van a folyón. Sajátos merítőhálós halászatot végeznek a folyóra építatt barkácsolt állványokról. Van malom, meg 19. századi egyéb faházak.

 

87. nap 06. vasárnap

Reggel is nézem a zúgót és a halászokat, látok egy sikeres fogást is. Megyek tovább észak felé a Tornealv (a svédek így hívják) mellett. Szép gránit hegyecskére bukkanok, hajdan katonai állás volt.

A kevés hídra mindíg kimegyek, mert a folyót ritkán látni a fáktól. Szélesen, lassan folyik az enyhe lejtős terepen. Övertorneánál keresztezem 2013-as utamat. Niskanpaanál ismét átlépem a sarkkört. Pajala előtt folyik össze a Muonioalve és Tornealve, itt remek zúgót (már majdnem vízesés) találok. Mindkét oldalról megnézem, közben áfonyázok . A finn oldalon Kolariban alszom a Muonionjoki partján.

 

88. nap 07. hétfő

Megyek fel a folyóparton, Muonioban tankolás, vásárlás, nézelődés a lapp ajándékboltokban. Aztán tovább északnak, ahol tudok, lemegyek a folyóhoz nézelődni, mert a tundrán kívül más látvány nincsen. Néha rénszarvasok bóklásznak az úton. A szembejövők villogással figyelmeztetnek. Aztán egy nagy fekete felhőből zápor csap le villámlással kísérve. Félreállok, főzök, vacsorázom, teszek-veszek.

 

89. nap 08.kedd

Reggeli séta és küzdelem a szúnyogokkal, majd megyek Saarikoskenbe, ami igazából egy rénszarvaskarám. A vásár télen van, most csak a kerítéseket látom. Peerában ismét lapp ajándékbolt kitömött állatokkal. Kilpisjarvi az utolsó finn település, az eddigiekhez képest nagyváros. Itt van Finnország legmagasabb hegye a Saana (1029 m), jó túristautak csábítanak. Én már norvég lázban égek, így utolsó tankolás után megyek a határra. Csinos norvég kislány állít meg útépítő ancúgban védősisakkal. Vagy 10 percet szemezünk egymással, mire jön a felvezető autó és beléphetek Norvégiába. És átélem a csodát is, mert Tornioból 570 km-t jöttem a tundrán enyhe emelkedőn felfelé egy lomha folyó mellett, most 50 km-t megyek lefelé egy gleccservölgyben, zúgó vízesések, meredek szurdokok, függőleges hegyoldalak közt kanyargós úton Skibotnba. A végén pedig ott a hófoltos hegyekkel övezett mélykék vízű Storfjord! Csoda! Megállok a fjord partján és tátott szájjal gyönyörködöm. Mikor észhez térek, előveszem a térképeket és a fjordok, utak, kompok és hidak bogarászásával kijelölöm a továbbutat. Elindulok, de minden parkolóhelyen megállok az új csodákat befogadni. Nem jutok messzire, a Storfjord végében remek szállást találok. Az apályban gumicsizmát húzok és kimegyek bogarászni a folyó hordaléka miatt sekély partszakaszon.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás