RSS

Lappföld felé

2017. augusztus 05.

Az orosz határ mellett járom a Via Kareliát.

81. nap 2017.07.31. hétfő Geri 33 éves. Éljen!

Rokna dombjai közt csendes a reggel. Kis séta után megyek Vaalán keresztül Poulankába. Útközben tavak, erdők, tőzeglápok váltakoznak. Egy kilátóhoz letérek. Ezt is túlnőtték a fák. Szépen berendezett menedékház van mellette. Suomussalmiban találkozom az első országúton poroszkáló rénszarvascsordával. A tóparton parkolok, itt netezni is lehet. Később követek 8-10 srácot a frízbigolf pályán. Bringán bejárom a szétszórt települést. Egy gát és erőmű van a két tó közt. Az i-ben kapott infók alapján elmegyek egy kirándulóhelyre, ami sífutópálya az erdőben. Elered az eső, így éjszakára ez a táborhelyem.

 

82. nap 08.01. kedd

Vásárlás után megyek tovább az orosz határ felé. Juntusrantánál észak felé fordulok, rátérek a Via Kareliára. Hossa nemzeti parkban tókerülő sétára indulok, de elfelejtem a szúnyogriasztót, így a szúnyogok és bögölyök előli rohanássá válik a séta. Kopasz fejemet meg pirospacsizásra használom. Kis eső is közbejön. Megyek tovább észak felé és egy parkolóban alszom.

 

83. nap 02. szerda

Tovább Kurusamo felé. Útközben élelmes büfés többszáz fakaresztet felöltöztetett, fejére fűcsomót tett. Szabad tűzön palacsintát sütnek és valami trutymót raknak bele. Kurusamo városnézés után Rukába megyek. Ez is a kevés sílesikló pályák egyike. Felmegyek az 500 m magas hegyre és szép panorámában gyönyörködöm. Az Oulanka nemzeti par a következő állomás. Sok túralehetőség van, én csak a legfontosabbat, a Kentaköngas nevű szurdokot nézem meg. Gyönyörű vízesés dübörög át rajta. Két tó közti naplementés parkolóban szállok. A hídon nézem a naplementét, közben egy magányos rénszarvas klaffog el mellettem 3 méterre.

 

84. nap 03. csütörtök

Lustálkodás után Kemijarviba megyek. A város előtti dombtetőn volt katonai toronyról nézek körül. Olyan mint nálunk a határőrtornyok. Északról fekete felhők közelednek villámlással. Mire visszaérek a Csigaházhoz le is csap a zápor. Félreállok egy panorámás parkolóba ebédelni, utána meg bámulom az esőt. Kemijarvi belvárosának három utcáját meg a tópartokat bejárom, aztán megyek tovább Napapiiribe. Itt lakik a Mikulás! 2013-ban már voltam nála, így most csak beköszönök. Rovaniemiben is voltam, így csak a szállást keresem és kis sétával zárom a napot. Este már Norvégiát és az odavezető utat tervezgetem.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás