RSS

Botteni öböl

2017. július 31.

Végigmentem az öbölparton és újra kelet felé fordultam.

75. nap 2017.07.25. kedd

Lapuában szürkeségre ébredek. A Kyrönjoki folyót kerülgetve indulok tovább nyugat felé. Vaasaban bringázok a nagy szürkeségben, a kedvem is szürke. Kimegyek az utolsó jégkorszak kreálta szigetek felé és egy kellemes strandon főzöm a vacsorát. Az idő kegyes hozzám, egy szép naplementével zárhatom a napot.

 

76. nap 26. szerda

Szép nagy hídon áthajtva megyek az Ön és Björkön szigetekre. Svedjehamn kikötőben gyalogtúrára indulok a Kvarken Archipelago nevű gleccserkreálta szigeteket megnézni. Szép madárlesről a tájat is vizslatom. Tovább a szigeteken Korsholm felé. Nykorleby/Uusikaarleppi kikötőben olvasgatva (Spiró György: Tavaszi tárlat) élvezem a hajóforgalmat, a sirályok táncát, meg ismét egy naplementét.

 

77. nap 27. csütörtök

Korán kelek, a reggeli szélcsöndben élvezem a csöndet, amit csak a sirályok veszekedése tör meg néha. Jakobstad/Pietasaari ébredezik, mikor körbebringázom. Szép faházas negyed a legfőbb látványosság. Kéne lenni a kikötőben egy 17. századi gálya rekonstrukciónak, de nem találom. Aztán Kokkolában hasonló városrészt nézek. A kikötőben éppen frízbigolfoznak, remek játéknak tűnik. Himankában ismét kikötői élmények várnak, majd Kalajokinál az azonos nevű folyó partján táborozok. Mindenfélét szerelek, közben elromlik a vízszivattyú. Naplemente itt is van ám!

 

78. nap 28. péntek

Próbálkozom a szivattyúval, végül kényszermegoldást találok ki. Bevásárolom a kellékeket és működik! A lakóautó szerelőtől (Reklám: Suwenor kft. Bihari Attila) telefonon jóváhagyást is kapok a megoldásra. Továbbmenve Pyhajokinál parti sziklákat nézek, majd barna folyót zúgókkal.

A folyó finom homokot terített szét a tengerparton, itt éjszakázom a változatosság kedvéért naplementével.

 

79. nap 29. szombat

Reggel is kimegyek a homokdünékhez, hátha látok dagálynyomokat, de nem. Oulu felé menet Varessaikka kikötőben nézelődök, majd egy eső után a Liminganlakti madármegfigyelő központnál kukkerezek egy remek madárlesből. Utána a központ múzeumában gyönyörködöm az élőben nem látott madarakban és hangjukban is. Ouluba esőben érkezem, így a Tietomaa tudományos központ Csodák palotájához hasonló kiállítását nézem meg. Remek filmeket látok az Aurora Boreálisról és egy 3D-s filmet a lepkevándorlásról Amerikában. Közben kiviggyan az idő, sietek a belvárosba a szombat esti hangulatot élvezni. Itt is a fiatalok a kikötőben és zöld övezeteiben kiülnek, piálnak, dumcsiznak. A kocsmák nem telnek meg. Van rockkoncert is az egyik szigeten, az még növeli a forgalmat és az élményeket. Csak lófrálok, amerre nagyobb a forgalom. Így a várost is bejárom. Végül naplemente is jön a szigetek fölött. Hudeelfáradtam!

 

80. nap 30. vasárnap

Megyek piacozni, de az nincsen ma. Újra körbebringázom a várost, aztán hazamegyek, ebéd után Veluxba öltzöm és nagyobb bringatúrára megyek a szigetek felé. Kikötők, madárlesek, strandok, parkok esnek utamba. Az Oulujoki a városban van felduzzasztva kb 10 m szintkülönbséggel. Remek hallépcső kerüli meg a gátat a parkosított hajdani folyómederben. Mindent láttam Ouluban, így délután még elindulok kelet felé. Az Oulujoki mentén megyek Muhos, Utajarvi érintésével tovább. Útmenti infótáblán értesülök a jágkorszaki fenékmoréna maradványairól a Rokua nemzeti parkban. Csöndes erdőben szunyózom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás