RSS

Kuopio

2017. július 25.

Go west Finnország közepén

70. nap 2017. 07.20. csütörtök

Sejtelmes köd fekszik a Kolavesi tavon. A csönd hasonló mint este, szellő sem rezdül és a szívdobogásimat is hallom. Szép lassan feloszlik a köd, én is elindulok a Valamon kolostorhoz. Ez Finnország egyetlen ortodox kolostora. Élénk élet folyik ezen az elhagyatott helyen. Gondolom, a vendégházak lakói számára szerveznek szeánszokat. Bort is csinálnak (gyümölcsökből, bogyókból) és árulnak a boltban. Joensun a következő város, kellemes a hangulat, szép napsütésben bringázok. Látom játszani a "frízbigolf" nevű játékot, a láncos kosarait már máshol is láttam, csak nem tudtam, hogy mi az. A belváros kiülői megteltek, tangóharmonikás gyerekek virtuóz utcazenét adnak elő. Aztán kerekedik egy fekete felhő és szétveri a zápor az idillt. Megyek Koliba, a kevés finn sílesiklópályák egyikére. Csigaházzal felhajtok a 347 m magas gránihegyre, biztonság kedvéért fotózok, hátha holnap a tervezett kiránduláson rossz idő lesz. A hegy lábánál a tóparton alszom.

 

71. nap 21. péntek

A felhős idő ellenére felmegyek a hegyre egy 12-13 km-es túra keretében. Szerencsére nem esik, csak csepereg néha. Remek a kilátás, gyönyörűek a sziklák és az erdő is. Délután nyugat felé fordulok, megyek Kuopio felé.

 

72. nap 22. szombat

Kuopioban a kikötő mellett parkolok, így gyalog indulok először kikötői, majd városi sétára. Laza szombati napsütéses vátosnézés és piacozás. Ebéd után sétahajóra szállok és bejárjuk a környékbeli szigeteket. Mekiben neteznék, de valamit letiltottam, nem megy. Elég tanácstalan vagyok. Vacsora után még besétálok a belvárosba, de nincsen jelentős mulatozás.

 

73. nap 23. vasárnap

A reggeli fényekben felmegyek a hegytetőre, itt is van sípálya, meg két hatalmas síugrósánc a magas kilátó mellett. A szigetek felé kerülve megyek tovább nyugat felé. Suonenjokiban és Rautalampiban sétálok egyet, aztán keresek egy autós pihenőt. Az ottani wifi műxik, úgyhogy megnyugszom. Hosszú autós menet következik, csak Suolahtiban állok meg éjszakára.

 

74. nap 24. vasárnap

A szürke sötét árnyalatára ébredek, lustálkodom, aztán sétálok egyet a hajdani vasúti-vizi átrakóhely maradványai közt. Indulás után nem sokkal egy zsilipet találok egy kettévágott hegynél. A vízszint külömbség 8-10 m lehet. A víz leeresztésnél nem vacakolnak alsó leeresztő szelepekkel, egyszerűen kinyitják a kaput. Ilyet még nem láttam. A közeli Aanekosskiban is lófrálok egyet, majd a dombok közt megyek tovább. Vitamin szükségletemet már áfonyával is lehet pótolni. Alajarviban templomnézés, majd Lapuaban szállás.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás