RSS

Helsinki

2017. július 05.

Átkompoltam Skandináviába!

53. nap 2017.07.03. hétfő

Tallini szállásomon leeresztek, feltöltök, tankolok, bevásárolok (itt nyilván olcsóbb minden, mint Finnországban), aztán megyek a komphoz. Behajózás előtt még belefér egy tízórai. Felhajtok életem eddigi legnagyobb hajójára (12 emelet, liftek, uszoda, több élőzenés, táncos kocsma, boltok), megpróbálom bejárni a publikus helyeket, bámulom az indulást tallini panorámával. A nyílt tengeren már ráérek egy halebédre, aztán jön a kikötés, amit nem tudok végignézni, mert elől állok a kiszálláshoz. Helsinkiben belvárosi parkolóm van, így bringával könnyen végigjárom a látnivalókat (nincsen sok). Aztán nézelődök a piacon, kikötőben, élvezem a jégkorszakban lecsiszolt gránit sziklák látványát vizen és szárazföldön. Éjszakára kijjebb megyek a Seurasaari skanzenhez, ahol naplemente vár. Világos van, még járok egyet a skanzenben is.

 

54. nap 4. kedd

Reggel megnézem Kekkonen volt elnök házát, meg bejárom a skanzent és a sziget más látványosságait, aztán megyek Porvooba. Útközben megállok az állatkertnél, igyekszem tapasztalatokat gyüjteni tankolásról, vízvételi helyekről, boltokról, parkolásról. Porvoo remek, hangulatos városka, szép gránitdombokon faházakkal, templommal, vízparti kocsmákkal, hajókkal. Találok egy szép szállást jó panorámával, ezért nem megyek tovább. Naplemente után járok még egyet a túristák nélküli csöndes városban.

 

55. nap 5. szerda Áron ma 18 éves! Éljen!

Megyek vissza Helsinkibe, most át a szigeteken nyugat felé. Kirkkonummiban netezek, Ingában kikötői sétát teszek, majd letérek a főútról és dimbes-dombos kanyargós úton megyek tovább. Erre ment a "Királyi út" Turkuból Viborgba. Letérek Raseborg várromhoz, de itt nagy füves parkolóba terelnek. Sok autó jön felbatyuzva mennek a vár felé. Félreértem a finneket, koncertre számítok, de egy szabadtéri színpadon zenés darabot adnak elő – svédül! Erős amatőr a színvonal, ezért a második felvonást nem várom meg. Mégegyszer körbejárom a várat és hazamegyek. A darab végén mindenki elhajt, egyedül maradok.

 

56. nap 6. csütörtök

A reggeli fényekben is végigjárom az óriási gránitkavicsokra épült várat, majd a közeli Ekenasba/Tammisaariba (minden ki van írva svédül és finnül is) megyek. Porvoohoz hasonló szép faházas városka nagy jachtkikötőkkel. Élvezem a várost is, meg a kikötői életet is. Ebéd után megyek tovább Hankoba a délnyugati csücsökbe. Jachtkikötő a gránitszigetek közt, itt sitályfiókát mentek, aztán a várost is körbebringázom. Extranagy 19. századi fapaloták végig a part mentén. A városi kikötőben nagy készülődés van, tán vitorlás verseny lesz. Én megyek visszafelé a félszigeten Ekenasba, a reggeli parkolóhelyemről nézem a naplementét.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás