RSS

Finn öböl

2017. június 30.

Felértem a Balti országok északi végéhez.

47. nap 2017.06.27. kedd

Virágzik az akác és a bodza, de az orgona is tartja magát.

Reggeli fényekben sétálok a vízparton és a madarakat lesem. Aztán keresek egy plázát és netezek, majd hosszú autós menetre indulok kevés látnivalóval. Északkelet felé szelem át az országot, Koluvere, Türi és Paide megállókkal. Paidéban van egy nagy várrom felújított toronnyal. Estefelé csak beesek egy faluba (Roosna-Alliku) és egy csöndes parkban alszom.

 

48. nap 28. szerda

Reggeli sétámon derül ki, hogy egy szép kastély parkjában aludtam. A kastélyt iskolaként használják. Következő városka Tapa, semmi lényeges látnivalóval. Annálinkább érdekes Rakvere, mert bizonyítja, hogy fantáziával és munkával lehet egy romos várat is vonzó látnivalóként bemutatni. Korabeli életet vittek a romok közé, katonák, markotányosnők, kovácsok, tüzérek tevékanykednek és persze mindent szabad, nyilazni, kardot forgatni, műlóra felülni, stb. Mellesleg kaja, pia, ajándékbolt. Innen Kundába megyek a tengerhez, ahol a strand ipari kikötő mellett van. Nyugatnak fordulok a Finn öböl partvidékén. Tolsee szép várrom, aztán Vainupea séta, Palmers gyönyörű, berendezett kastély parkkal. Sagadi kúriát bezárták már, de a Vikula kastély szállodaként üzemel, azt meg lehet nézni. Kis autó múzeumban Hruscsov Csajkájában nyujtózkodom. Altja halászfaluban sétálok a vándorköves parton a faházak közt. Vösunál egy jachtkikötőben naplemente után térek nyugovóra. Finn vendégek szaunát is hoztak utánfutón.

 

49. nap 29. csütörtök

Megyek a következő félszigetre Kásmuba, kellemes faházak és vándorköves tengerpart. Újabb félsziget felé egy madárkilátónál kávézok és Viinistuban egy képtárban meglepően jó festmények és egyebek közt nézelődöm. Kolgában lepukkant kastélyt is látok, majd Uuskülánál keresem a világítótornyot. Helyette ipari kikötőt találok, de már nem akarok Tallin felé tovább menni, itt alszom.

Itt történt

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás