RSS

Riga

2017. június 20.

Tenger, erdők, tavak és szép városok

36. nap 2017.06.16.péntek

Kuldigában nagy ködre ébredek, sejtelmes sétára indulok a városba. Igen kellemes város, lassan felszáll a köd is, így jó a séta. A folyó mellett tartja magát a köd, a vár maradványai és a múzeumok itt vannak egy szép parkban. Ventspilsbe indulok, a könyv szerint gazdag város az orosz olaj miatt. Valóban nagyon szép, rendezett. A kikötőben viszont csak egy komphajó indul, más forgalom nincsen. Kibringázok a kikötő tengeri csücskéhez, onnan látok 4 hajót a hatalmas ipari kikötőben.

Piac is van harangjátékkal. A plázában netezek, meg tankolok, majd indulok a tengerparton észak felé. Kis falukat nézegetek, de csalódás. Egy világítótoronyhoz is ellátogatok. A legészakibb pont Kolkasrags, ahol a Balti tenger és a Rigai öböl találkoznak. Egy érdekes geológiai helyen éjszakázom.

 

37. nap 17. szombat

Végigjárom a fajárdával kiépített útvonalat, majd Rojában kis kikötőnézés után Talsin és Tukums érintésével érkezem Jurmalá elé. Bringázok egy nagyot Riga strandján. Meglapően kertes, kisházas a nyaralóváros. Lehet, hogy a zsúfoltabb részig nem mentem el? Innen Rigába visz az út. Rövid keresgélés után megtalálom a helyemet és bringás városnézésre indulok. Csak a belváros volt a program és cikkázva, nézelődve élveztem a napfényes szombat délutánt.

 

38. nap 18.vasárnap

A távolabbi látnivalókat célzom meg, mint a szecessziós negyed, "kis Moszkva" és az 5 Zeppelin hangáros hatalmas piac. Az egyik hangárban csak halak vannak, itt én is megebédelek. Ilyenkor tudatosodik bennem, hogy mi szárazföldi patkányok mennyi finomságról maradhatunk le, hogy nem ismerjük ezeket a kajákat. Visszatérek a belvárosba és a kimaradt látnivalók mellett megnézek néhány templomot és múzeumot is. Estefelé már a Brivdabas skanzenben sétálok és a szállásom is ez a csendes hely lesz.

 

39. nap 19. hétfő

Megyek a Gauja folyó völgyébe, itt még barlang és sípálya is található. Először Turaida szépen felújított várát nézem meg, majd megkeresem a folyó felett kihúzott drótkötélpályát. Később Siguldában sétálok egyet. Cesisben is nagy vár van, de ezt meghagyták romnak. Aztán Valmierában sétálok a Gauja mellett. Itt még vadvizi szlalompályát is csináltak a folyó leszűkítésével.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2017. jún. 21. 14:15

gyenese józsefné

Szia Tesóm! Gyönyörködöm a szebbnél szebb képeidben, nehéz elképzelni az esőt, mert itthon nagy meleg van. Voltam Pünkösdkor az Aquawordben Bariékkal, Boróka nagy nylon gömbben pörgött-forgott a medencében, csoda hely! Utána 8 napig Zalakaroson kuráltam magam, még ilyen kezeléseken nem vettem részt, nagyon jól estek.Olyan szép a strand, parkositott a város, kirándultunk reggeli után meg este. Jó volt. Most Táncfesztivál van Győrben, nagy nyitóbuli volt, tegnap flamenco-esten voltam, volt tánctanitás is! Holnap néptánc, és vasárnap kubai est lesz! A Nagyszinházban pedig balett megy. Itthon minden OK. Jó utat Neked!Indul a Volt fesztivál is, hogy birod ki nélküle? Pusz Zsuzsa

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás