RSS

Litvániából Lettországba

2017. június 16.

Megyek tovább a Baltikumban.

31. nap 2017.06.11. vasárnap

Reggeli felhős, viharos pillantás a Keresztek hegyére, aztán irány Radviliskis. Esik. Seduvában nincs sok látnivaló. Esőben megyek tovább, egy útmenti étteremnél remek fafaragványokat látok. Esik. Panevézysben plázázok és netezek. Eláll az eső, így Kupiskisben tudok nézelődni. Nyugger csajok (szóval nénik) népviseletben énekelnek a templom előtt.

 

32. nap 12. hétfő

Esik eső csendesen. Lustálkodom, aztán nyűgösen indulok az esőben. Rodiskisben nem esik, sétálok a városkában, sok a faház , de van egy szép kastély is parkkal. Ennyi volt Litvánia, irány Lettország. Daugavpilsben esernyővel indulok, kicsit sem kellemes, de azért bejárom a várost a nagy folyó a Daugava mellett. Van egy Komáromhoz hasonló erőd a folyó két oldalán. A túloldal most is katonai bázis. A nagyobbik erődben több épület felújítva, sok romos, de panelházakat is építettek már. Az előbástyák közt eltévedek, jó nagy séta lesz belőle. Aztán a sok aranykupolás Szt. Borishoz is elmegyek. Újra esik, ez altat el.

 

33. nap 13. kedd

Esik. Aglonában kávézás közben eláll, meg tudom nézni a magában álló zarándoktemplomot. Szent forrás is van, lecserélem az ivóvizemet. Preiliben is eláll, szép parkban sétálok, fekete hattyúk fészkelnek. A pasi nagyon harciasan elkerget a kerítéstől. Jekabpilsben is tudok egyet sétálni esernyővel. Aztán Koknesében szép várromot nézek a folyók összefolyásánál.

 

34. nap 14. szerda

Felhősen indulok, orosz adót hallgatok. Konstatálom, hogy 1970 óta nem hallgattam orosz beszédet. Most kicsit fura a reggeli viccelődős műsort oroszul hallgatni, aztán Rihana énekel. Végre kisüt a nap! Rögtön jobb a kedvem. Megyek a Daugava folyó mellett, egy erőműn csodálkozom, hogy itt a síkságon ilyen nagy szintkülönbséget tudnak előállítani. Rigáig még két ilyen lesz. Bauska felé mennék, de csak földút van. Jóhiszeműen rámentem, de 3 km után feladtam és visszafordultam. 60 km kerülő után és napsütésben érkezem Bauskába. Kellemes vár- és múzeumnézés. Jelentős látnivaló, a hatalmas Rundale palota következik. Remek a palota, szép és gazdag a berendezés, pompás a park. Jelgavában a hasonló méretű palota tatarozás alatt. Kellemes város, sok folyópart, nyüzsgő élet a belvárosban és a parkokban.

 

35. nap 15. csütörtök

Napsütésben indulok Dobelébe. Szép várromot nézek a dombtetőn. Aztán hosszú menet a tengerig Liepájába. Újra tenger, kikötő, dünék. Sajna a kikötőben nincsen hajóforgalom, sok a lepusztult gyár, raktár, egyéb. Érdekes, hogy nagyon sokan oroszul beszélnek. Litvániában nem hallottam orosz szót. Megyek tovább észak felé Aizpute váracskájához, majd Kuldigába, ahol Európa legszélesebb vízesését láthatom a Venta folyón. Igaz, hogy csak egy métert esik, de legalább van szikla a mederben. Naplementés, folyópanorámás szállást találok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás