RSS

Klaipeda

2017. június 06.

Elértem a Balti-tengert. Holnap bringázok egy nagyot a dünék között.

23. nap 2017.6.3. szombat

Hude hideg van, 3,5 fok odakint! Gyorsan indulok, közben ezerrel fűtök. Átmegyek a Neris folyón, ami majd Kaunasnál ömlik a Nemunasba. Rumsiskesnél skanzent nézek, utólag kiderül, hogy bringával kellett volna bejárni, mert 4 órát elbóklászok a különböző tájegységek házai közt. Aztán irány Kaunas, a sportcsarnok mellett parkolok, hatalmas tömeg siet a kosármeccsre, a kocsmákban is mindenütt nézik. Bringával elmegyek a két folyó összefolyásához, majd a vár maradványaihoz és a város régi és új részének korzóin elvegyülök a szombati sétálók közt. A Nemunas mellett szállok.

 

24. nap 4. vasárnap

A Nemunas mellett haladok, határfolyó lévén kisebb várak állnak a magas partfalon. Szép kilátás van a folyóvölgyre. Jurbarkasban sétálok egyet, majd elhagyom a folyópartot és megyek a tenger felé. Taurageben újabb séta a Júra folyócska mellett. Pünkösd vasárnap ellenére a templomok nem forgalmasak. Estére egy tóparton csodálom ismét a horgásszenvedélyt. Zuhogó esőben is kint vannak, csak az éjjeli nagy szél kergeti haza az utolsót.

 

25. nap 5. hétfő

Kitart a szél és az eső is, főtök, tötyörgök a Csigaházban. Az eső elálltával megyek Silutéba, kis séta, itt sem ünneplik a pünkösdöt, minden nyitva van. Lassan megjavul az idő, megyek a Nemunas deltába, madarakat nézegetek. Nem túl sikeres az ornitológiai túra, de azért gémet, kormoránt, gólyát, récét, sirályt és különféle füttyösöket látok. Ventében a torkolat kiszélesedésénél ornitológiai központ van hatalmas befogóhálókkal. Innen látni a Kur földnyelvet is a futóhomokos részek sárgán elválnak az erdős vidékektől. Alvás előtt kicsit besétálok a nádas-füzes erdőbe és még a naplementét is élvezem.

 

26. nap 6. kedd

A Kur laguna mellett haladok egy darabig, majd beljebb megyek a szárazföldön Klaipedáig. Klassz meleg van, bringával derítem fel a hajójáratokat a Kur földnyelv irányába. Végre itt a tenger, sirályok vijjognak, nagy hajók járnak, vitorlások jönnek-mennek és halat füstölnek a kikötőben. Aztán városnézés jön, majd kimegyek a nyílt tengerhez is. Közben eltervezem a holnapi bringatúrát a földnyelvre és a dünékhez.

 

27. nap 7. szerda

Ember tervez.... Éjjel megjön az eső, meg a szél, így reggelre füstbe mennek bringázós terveim. Még nem tudom, mi legyen, nem szeretném itthagyni a Kur dünéket, bár 10 éve már végigbringáztam rajta. Egyenlőre megírom a honlapot, plázázok egyet, aztán majd meglátom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás