RSS

Vilnius

2017. június 02.

Már Vilniusból netezek.

19. nap 2017.05.30. kedd Janka névnap! Éljen!

Órákat előreállítom a litván idő szerint, aztán kávézva sétálok egyet a kis tó mellett, meg felmegyek a kilátóra is. Megyek Druskininkájba, ez fürdőváros sok szállodával, sétálós parkokkal. Sífelvonó – akarom mondani drótkötélpálya – is van, ami a síkság fölött megy a "snow arénáig" , gondolom ez sífutó pálya. Rollerezve bejárom a látnivalókat. Előszezon van, alig lézengenek a vendégek. Innen Grütasba megyek, ahol komcsi szoborpark van. Lenin, Sztálin, Marx és Engels mellett főleg litván komcsik vannak. A szobrászok nevét is kiírják a megszobrászott élettörténete mellett. Szép erdőben szellősen vannak a szobrok elhelyezve. Van állatkert is, főleg házi madarak, de van medve, teve, strucc, szarvas, róka, stb is. Sőt, még négyszarvú kecske is. Kettő felfelé, kettő meg oldalra áll! Nem tévesztettem össze a fülével! És remek nagy játszótér. Merkinében kis sétát teszek a Merkys folyó völgyében és meredek dombokon.

 

20. nap 31. szerda Dóra szülinapja! Éljen, éljen, éljen!

Küzdök a szúnyogok ellen, eddig eredménytelenül. Ezért minden nyílást újra szúnyoghálózok! Indulok Trakaiba, bringáznék, de elhagytam a lakatkulcsokat. Az egyik lakathoz nincsen pótkulcsom, ezt könnyedén le tudom fűrészelni. Ennyit ért a lakat! :o( Az esős idő miatt mégis gyalog indulok, végigsétálok a félszigeten, majd a várba is bemegyek. Remek rekonstrukció, szép a vár, de egyértelmű, hogy mi az eredeti és mi az újjáépítés. Báthori István is része a történelmi megemlékezéseknek. Visszafelé nagy szélben a tóparton sétálok, vásárlás után csöndes parkolóban pihenek. Aztán jönnek a HVCS-k, majd egyikük BNW-vel kerékfüstölős bemutatót tart a technót hallgató haveroknak. Sötétedéskor elcsöndesedik a parkoló.

 

21. nap 06.01. csütörtök

Bánatos, csepergős időre ébredek, lustálkodok, majd indulok Vilniusba. Bringáznom kéne, de zuhog az eső. Teszek-veszek míg eláll, de nagyon lóg a lába, így gyalog, nagy esernyővel indulok. Bejárom a keleti városrészt, meg a várdombot és a csepegő esőben múzeum is kijár melegedni. Jónéhány km van a lábamban, jól esik a korai lefekvés a Neris partján.

 

22. nap 02. péntek Marci egy éves, Éljen, éljen, éljen!

Ma csak felhős az idő ezért tudok bringázni. Vilnius nyugati oldala és a modern városrész a program. Hideg van, sapka, sál, keztyű, réteges ruházat. Dél körül már túl nagy felhőkből szemerkél az eső, ezért haza menekülök. Egy hatalmas bevásárlóközpontban találok netet. Észak felé megyek az Európa center nevű szoborparkba, aminek semmi köze európához, de még a szobrászathoz sem nagyon. Puffogva keresem fel Európa földrajzi középpontját, így most már nem csak az északi, déli és nyugati végében jártam, hanem a közepén is. Kaunas felé kanyarodok és egy kis tó mellett nézem a naplementét.

Csodálom a horgászokat. Lehetetlen időpontokban, óriási málhákkal érkeznek a szúnyoglepte tópartra, hogy néhány büdös halat fogjanak!

 

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás