RSS

Litvánia felé

2017. június 02.

A Belorusz határ mentén megyek északra.

14. nap 2017.05.25. csütörtök

Éjszaka vártam, hogy kóbor bölények döngetik a Csigaházat, de nem jöttek, csak csöndes eső kopogott a tetőn. Jót is tett, mert bringatúrára indultam és a földutak így nem poroztak. Jó nagyot cikáztam a Bialowizea parkban, erdők, lápok, legelők tavak váltották egymást. Találtam csöndesebb szállást, így este átköltöztem. Nyiratkozás, fürdés, kaja, olvasás, szunya.

 

15. nap 26. péntek

Szállóhelyem mellett vannak a park legnagyobb, több száz éves fái. Reggeli sétával megtekintem őket, Bátori Istvánnak is van fája. Innen a Siamianowsie tóhoz megyek, majd Hajnówkában bevásárolok és megyek Bialistokba. Gyalog sétálok a nagyvárosban. Fő nevezetesség a Branicki palota, de a belváros is meglepően kellemes hely. A magyar 56-ról is van kiállítás. Netezni is tudok, meg olcsón tankolni a "madaras plázában". Tykocinban van a következő szálláshely, kis vár, nagy templom, naplemente.

 

16. nap 27. szombat

A ködös reggelen végignézek a sejtelmes hullámzó tájon, aztán némi cikk-cakk után bevetem magam a Biebrzánsky parkba, ahol jávorszarvas találkozással kecsegtetnek. Több helyen is elgyalogolok az úttól, de csak egy őzzel és millió szúnyoggal találkozom. Viszont gyönyörű virágokat látok. Fotózni szinte menet közben kell, mert ha megállsz, a szúnyogok utólérnek és sajna nagyon éhesek. Egy érdekes felrobbantott I. Háborús erőd maradványait is körbejárom. Kellemes helyem van, maradok éjszakára.

 

17. nap 28. vasárnap

A park peremén lassan haladok a jávorszarvasban reménykedve, de nem jön. Augustowba érve rögtön hajóra szállok és a csatornáknak és zsilipeknek köszönhetően több tavat is végigjárunk. Közben négytagú lányzenekar lengyel slágeteket énekel remekül. Nyári idő van, a vizisportok is beindultak a tavakon. Bringás városnézés után kis tavat keresek szálláshelynek.

 

18. nap 29. hétfő

Reggel kiolvasom a könyvemet, aztán indulok Suwalkiba. Veszek térképet a Balti háromról, aztán Sejniben egy Jakab templomot és várszerű kolostort nézek meg, majd átlépem a Litván határt. Első tapasztalatok érdekében nézelődök: nagyon kellemesek a benyomásaim. Visijeai faszobrai után egy kilátót találok, így ismét naplementében gyönyörködhetek.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás