RSS

Fel Bialowizeáig

2017. május 26.

A Beszkidekből északra fordulok.

9. nap 2017.05.20. szombat

A Krasiczyn kastély nyitásáig teszek-veszek, az első csoporttal indulok kastélynézőbe. A kevés látnivalót az idegenvezető végnélküli dumájával kompenzálja! Persze mukkot sem értek. A kastélypark is feledhető. Przemysl már tetszetősebb város, dombokon épült sok templommal, köztük ortodoxok is. A múzeumnál lengyel és magyar huszár szobra, a lóra fel is ülhetsz. Kezében Karcagra címzett levél. I. Világháborús emlék. Északra fordulva elhagyom a Beszkideket, a hullámos tájon a végtelenbe látni. Jaroslaw szép főtérrel, városházával, árkádos házakkal. Majd Lancutban tervezem az éjszakázást a kastély parkolójában, de koncert miatt minden hely foglalt, így a külvárosban egy piac mellett szállok. Néhány alkesz a pultokon könyökölve tölti fel magát sikerrel. Sötétedéskor elengedik a biztonságos korlátot és esve-kelve botorkálnak el.

 

10. nap 21. vasárnap

A koncertsorozat miatt sajna a kastély is zárva, de meg lehet nézni a remek hintókiállítást és két melegházat gyönyörű virágokkal, nomeg a kastélyparkot is. Valami vallási ünnep lehet, mert a templomokban telt ház van, a szabadban is sokan térdelnek, imádkoznak a mise kihangosítása miatt. Lezajksban zarándoktemplom és kolostor van erős várfalak mögött. Itt is mise miatt telt parkoló, aztán kis szünet, akkor esküvő, majd újra megtelik minden a következő misénél. Járok egy kálváriát is az erdős dombon. Csendes szállást találok a Park Krajobrazowy Puszcy Solskiej szélén.

 

11. nap 22. hétfő

Indulás Zamoscba, óriás tégla várfalakkal, fülesbástyákkal körülvett merőleges utcás város, remek Rynek, városháza, árkádok. Külön tájékoztatások a védművekről. Utána városséta Chelmben, a buckákhoz képest magas dombról lehet körbetekinteni. A templomban 10 év körüli fehérruhás lánykák és fiúk gyülekeznek.

 

12. nap 23. kedd

Reggel kis séta a szállásadó Chelmi nemzeti parkban, majd megyek tovább a Belorusz határ menti Wlodawába. Átnézek a Bug határfolyón a másik országba. Itt van pravoszláv, katolikus és zsidó templom is. Tovább északnak Hanna nevű városkába, ahol csak azért áltam meg, mert kisunokám is Hanna. Van egy kis fatemplom is. A határfolyót követem Trespolig, ez határváros Brest felé. Aztán elmarad a határ, marad a Bug folyó, mellette szállok. Séta közben hódpárt zavarok meg, nagy csobbanással ugranak a vízbe. Az út mellett bekerített területen lepukkant hétvégi fabódék, tán még a szocializmus vállalati üdülői voltak jobb napjaikban.

 

13. nap 24. szerda

Lábujjhegyen sétálok a folyóparton, hátha látom a tegnapi hódokat. Hiányukban a reggeli napsütés is tetszik. Átkelek a Bugon Drohizynbe. Itt van egy magas, meredek domb, ami a folyót eltéríti, Ezt írhatták a könyvben szurdoknak. Megyek Grabarkába a pravoszláv keresztek hegyéhez. Lánykolostor is van. Aztán Hajnówkában állok meg egy roggyant hagymájú remek pravoszláv templomnál, majd bemegyek a Bialowizea parkba. Ez Európa legnagyobb őserdeje és az európai bölény természetes élőhelye. Rögtön a rezervátumban kezdek, van bébibölény is, meg gímszarvas, jávorszarvas, farkas, vaddisznó is. Beszerzek egy bringás térképet és a szúnyogok zümmögésével alszom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2017. máj. 29. 13:25

Fazekas Ildikó

Szia Réce! Jó utat! A képeid nagyon jók, de most a sorrendje valahogy összekeveredett! Előbb látható szegény szarvas lefejezve, majd később békésen legelészve. Vagy ez valamilyen lengyel varázslat? Puszi! Ildikó

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás