RSS

Beszkidek

2017. május 22.

Végig poroszkálom a Beszkidek hegyvonulatait.

4. nap 2017.05.15 hétfő

Szedelődzködés és némi Csigaház símogatás után elhagyom a Morva karsztot és kelet felé indulok. Először Vyskov, majd Kromeriz városkákban nézelődöm. Szép park is van, megy a virágzás, az orgona itt most nyílik. Aztán Helfstynbe megyek, remek vár van a hegytetőn. Sajna zárva, de a fényképek alapján bent nincs is semmi. Körbejárom. Lipnikben találok éjjeli szállást. Körbejárom a fallal körülvett városkát, kocsmázok, majd vacsora után egy étteremben netezek.

 

5. nap 16. kedd

Kelet felé menőben Hranice az első állomás, majd Nowy Jicin után letérés Strombergbe. Itt már szép faházak is vannak, meg a hegytetőn lakótornyos vár. Frydek Mistek és Trinec érintésével átlépem a lengyel határt és a Wisla völgyében haladok. Síterepek után a Beszkidek első hágóján (760 m) találok panorámás szállást. A föld alól előkerül egy parkolóőr és 10 Zl-t kér éjszakára.

 

6. nap 17. szerda

Tovább haladok a Beszkidekben, az első város a szép hegyek közt Wegierska Gorka. A címerben magyar huszár (inkább kuruc) ül fehér lován, de az eredet nem derül ki. Következik a söréről híres Zywiec. (Később eszembe jutott, hogy nem a Ziwiec, hanem az Okocim sör nem volt kedvemre ifjúkoromban.) Rolleres városnézés után továbbmegyek újabb síterep Sucha Beskidska és Makow Podhalanskin keresztül Rabka Zdrójig. Útközben feltűnnek a Magas Tátra hófoltos vonulatai. Itt a Rába partján is van egy szép park, minden korosztálynak aktív kikapcsolódást nyújt. A parkban sétálok, majd vacsora után a városkát is megtekintem. Szép fatemplomot találok az alkonyatban. A 9 órát trombitaszó jelzi.

 

7. nap 18. csütörtök

Reggeli fényben is megnézem a fatemplomot, majd tovább a hegyek közt Stary Saczba. Itt Árpádházi Szt.Kinga alapított Klarissza kolostort, ezért már a városban is az ötnyelvű tájékoztatóból az egyik magyar. A kolostorban is sok magyar emlék van. Ma is aktívak a Klarisszák, így sok apácát látni. Nowi Sacz a Dunajec partján áll, rollerezés és múzeumlátogatás a program. Nagy lámpagyüjteményük van. Nagy a meleg és már sok a forgalomból, ezért beveszem magam a Magurski Nemzeti Parkba és madárcsicsergés altat el.

 

8. nap 19. péntek

Reggel túrára indulok, a szép erdőn kívül remek sziklakápződményekben is gyönyörködhetek a hegytetőn. Ebéd után Krosznóban sétálok, majd észak felé újabb sziklacsodáknál állok meg. Ez már a Beszkidek utolsó hegyvonulata, lankás dombokká szelídültek a hegyek. Estére Krasiczynba érek, ahol a naplementében még körbejárhatom a remek kastélyt. Több házasuló is fotózik a kastély körül és a parkban.

Itt történt

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás