RSS

Pomeránia

2016. október 07.

Sajnos érezhetően megérkezett az ősz.

21. nap 2016.10.02. vasárnap

A Westerplattén sétálok egyet a tenger felőli oldalon, ahonnan tegnap az eső hazazavart. Utána átkelek a Viztula torkolata alatt és megyek Sopotba. Kellemes napsütésben sétálok ki Európa leghosszabb famólójára, aztán a többi korzózóval a sétálóutcán mászkálok. Innen Gdyniába megyek és a túristamólón sétálok szintén szép napsütésben. Itthon van mindkét háromárbócos iskolahajó, meg egy hadihajó és egy óriási katamarán a látványosság. Útközben a Hel félsziget felé kaszubiai népzenészek adnak műsort egy faluban és vizsgáztatják a helyieket a kaszub nyelvjárás értelmezéséről. Puckban kikötői nézelődés után rákanyarodok a Hel félszigetre. Félúton ér a naplemente, parti köveken ücsörögve gyönyörködöm benne, meg a vizimadarak alkonyati életében. Hel városkában már sötétben keresek szállást és egy kikötői sétával ismerkedem a másnapi kirándulási lehetőségekkel.

22. nap 03. hétfő

Kirándulásra indulok a félsziget keleti tengerpartja felé. Sok bunkert lehet látni német és szocilengyel építésűeket. Engem jobban érdekel a parti dünék kinézete, meg a világítótorony. Hel főutcáján és kikötőjében is kerülök egyet. Indulok visszafelé a félszigeten, elered az eső, így Jastarniában kocsiból nézelődöm a kikötőben. Wladyslawowoban autós városnézés, majd Puckban netezés a Mekiben. Tájékozódom a népszavazás eredményéről is, meg a parlamenti első reakciókról. Esőben megyek a Slowinski Park Narodowi felé, ahol futóhomokot szeretnék látni és taposni. Estére érek Lebába, a kikötő végén a dünék mellett tudok megszállni. Az anyósülésről nézem a dühöngő szelet, amint hol a hullámtarajakat, hol a homokot kergeti. A hullámverés bejön a kikötő csatornájába is. Ringatódzó Csigaházban alszom.

23. nap 04. kedd

Felszakadozó felhők közül néha kisüt a napocska, én meg élvezem a nagy szelet és hullámokat a homokdünék közt. Lebában is lógok egyet. Aztán megyek a futóhomok felé, itt nagyobb sétára indulok. Katonai területen lófrálok, majd ki a tengerpartra a dünék közé. Olyan nagy a homokvihar, hogy már nem is vágyom a futóhomokra, elég, amit a dünékből kapok. Visszamegyek az erdőbe, megkeresem a világítótornyot egy meglepően meredek domb tetején, majd visszamegyek a kocsihoz. Slupskban kis várat, malmot, kaputornyot nézek, aztán újra a tengetpart Ustkában. Még mindíg nagy a szél, kikötőben nézelődöm, de itt már fák közt alszom.

24. nap 05.szerda

Ustkában sétálok egyet, de a partra nem lehet kimenni, annyira jön a homok. Egyre nagyobb dombok közt megyek Darlowoba, ahol kis vár van a folyóparton. Nagy morénadomb vonulaton áthaladva már 300 métert is eléri a magasság! Elered az eső, így Koszalinban plázázok. Esőben Bytow felé bevásárlás, majd szálláskeresés jön.

25. nap 06. csütörtök

Reggeli csiviteléssel jönnek a gyerekek a parkoló melletti iskolába. Sétálok egyet a falucskában, majd Bytowba megyek. Ez már szép dombos város és egy lovagvárat és kaszubiai múzeumot lehet nézegetni. Megyek tovább a Kaszubski tóvidéken, köd, eső, sötétség kísér. Elmegyek a Wiezica 329 m magas csúcsa mellett, de nem is látom. Meg-megállok, teszek-veszek a kocsiban, aztán korán szállást keresek, főzök és mozizok egyet.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás