RSS

Balti-tenger

2016. október 02.

Eddigi utam legszebb látnivalói várnak rám.

16.nap 2016.09.27. kedd

Dobre Miastoban sétálok egyet a reggeli napsütésben. Lidzbark Warminski a következő állomás, itt remek vár áll a kanyargós Lyna folyó mellet. Egy szép kaputorony is jelzi a hajdani nagyságot. Hosszabb mellékúti menet után érkezem Brainewoba, ahol egy nagy tégla katedrális a látnivaló. Innen már csak kis ugrás Frombork, ahol szép nagy vár áll a dombon és néz a Balti-tenger felé. Először a várba megyek, de már éppen zárnak, így csak a várudvarról tudom megcsodálni a szép katedrálist. Aztán megyek a kis kikötőbe tenger nézőbe. Persze semmi különös, a Balti-tenger lapos, iszapos partja nem különösen szép. De szemben ugye Svédország lapul a földnyelv mögött. És az ég is felhőtlen, szép naplemente van kilátásban. Szálláshelyet keresek, majd visszamegyek a partra naplementére.

17. nap 28. szerda

Amennyire lehet, a parton megyek Elblagba.Ezt a várost is háború utáni poraiból eredeti stílusában építik ujjá még ma is. Gyalogséta után megyek Malborkba, ami igazi nagy durranás. A Német Lovagrend hatalmas vára áll a Nogat folyó fölött. Már körbejárni is nagy túrának számít, aztán az eső alatt a vár épületeit csodálom. Lenyűgöző! Szerencsére eláll az eső és a folyó túloldaláról is rá tudok tekinteni a várra. Újra esik, megyek szállást keresni. Nowy Dwór Gdanskiban a kultúrház mellett állok meg.

18. nap 29. csütörtök

Reggel teszek egy sétát, de néhány szép faházon kívűl csak egy felnyitható hidat találok. Szomorú az idő, ezért bepótolom az elmaradt írást és fotó rendezgetést. Annyira megnő a forgalom a parkolóban hogy alig tudok kiállni a sok szabálytalanul parkoló autó közül. Megyek a Mierzeja Wisl földnyelvre, egy alig érdekes halász múzeum után Krynica Morskában dekkolok le. Itt már az igazi tenger hullámai csapkodják a homokdünét. Világítótorony is van a dombtetőn, de szálloda negyed is. Vaddisznó csorda szaladgál a kerítések mellett, éjjel meg őzet is láttam egy kerítésen belül. Itt is szép naplementét nézek a homokdüne lábánál.

19. nap 30. péntek

Kormorán nézőbe indulok, de egy szép erdei túrát kivéve csak a kormorántelep csupasz fáit és elhagyott fészkeit látom. Parton megyek a Przekop Wisly (Viztula) torkolatához. Másik ága a Martwa Wisla Gdansk kikötőjét táplálja vízzel. A kompok miatt kis kerülővel megyek Gdanskba. Szerencsére gyorsan találok parkolót, így ebéd után bringával indulok városnézésre. Itt is minden rom volt, de remekül helyreállították. Több házat eredeti kinézete szerint, de néhányat csak a stílust utánozva modern homlokzattal. Összesenjében gyönyörű a város! Bringával bejárom a főbb nevezetességeket, néhányat részletesebben is megnézek. Így a Mária katedrálist, aminek 400 lépcsős tornyából a városképen kívül naplementében is gyönyörködhetek. Lejövet szép kóruskoncertet is elkapok. Éjszakára a csöndesebb jachtkikötő mellé állok és készülök a másnapi részletes várossétára. Itt van Gdansk WiFi, de csak a szövegeket tudom elküldeni, a fotók nem mennek át.

20.nap 10.01. szombat

Bevásárlás után gyalog indulok, most már részletes városnézésre. Bejárom az utcákat, gyönyörködöm a házakban, templomokban és a napsütéses túrista-forgatagban. Ringó hajón elfogyasztok egy egyoldalra néző sülthalat ebédre. Közben felhők gyülekeznek és már csöpörgő esőben megyek a Wisloujscie erődhöz a Viztula parton, meg a Westerplattéra, ahol a második világháború kezdődött. Az eső erősebbre vált, így itt maradok éjszakára.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2016. okt. 04. 07:48

Szabi

A 35 -ös kép meg én vagyok.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás