RSS

Mazuri tavak

2016. szeptember 30.

Bölényeket alig látni!

11. nap 2016.09.22. csütörtök

Reggeli séta után szép ligetes-erdős-szántóföldes tájon megyek a Kozlówka kastélyhoz.

Különlegessége, hogy a teljes gazdag és gyönyörű berendezése megmaradt a legapróbb mütyürökig, így vezetővel és gondos teremőrök terelgetésével nézem végig a kastélyt. Van kiállítás a szocialista művészet termékeiből is. Utána séta a parkban, majd tovább Radzyn Podlaski kastélyához, ami csak kívülről látható. Aztán Luków és Siedlice érintésével Wegrów felé. Az út mellett furcsa szoborcsoportokat pillantok meg. Visszafordulok egy templomocskához, ami körbevéve a stációk festett szobraival. A közelben lévő "csodatévő" forráskúthoz is szoborcsoportos út vezet. Szent Ferenc áll az ablakom előtt álmomra vigyázva.

12. nap 23. péntek

Szép napkelte után Wegrówba megyek, nagyot sétálok, bár látnivaló nem sok akad. De van nagy piac és jövés-menés. A közeli Liwben kis váracskában remek fegyvergyüjteményt nézek, majd hosszú döngetés a hullámos tájon. Lomzán átmegyek és letérve a főútról a Pisa partján már mazuri hangulatú csöndes helyen szállok meg éjszakára. A csöndet többfelől szarvasbőgés töri meg.

13. nap 24. szombat

Felhős, ködös időben indulok Piszbe, vásárlás közben nagy zápor kerekedik amit hamar napsütés vált fel. Pisz az első város a Mazuri tavaknál. Egy magas kilátóról lehet körbetekinteni a tavakon. Városnézés után mellékúton a Sniardwy tóba nyúló földnyelvre megyek, ez rezervátum és veszélyes vadlovakra hívják fel a figyelmemet. Ruciane Nidában a tavakon közlekedő hajójáratokat tanulmányozom, de maradok a Csigaházzal és a bringámmal. Mikolajkiban nagy túrista- és hajóforgalom fogad, meg itt is egy kis eső. Tovább Rynbe, itt szép vár van szállodának átalakítva. Ismét mellékutakon megyek és a tóparton találok szállást.

14. nap 25. vasárnap

Gyönyörű ködös-napsütéses reggel van. Kitérőkkel megyek a tavak között Gizyckoba. Itt is sok a lehajtható árbócu vitorlás (a hidak miatt), meg kedvenc madaram a kormorán is szárítgatja tollait. Hatalmas 19. századi erődöt járok körbe (mint a komáromi), aztán még cikázok egyet a tavak közt és alhagyom őket. Swieta Lipka zarándoktemplomban orgonahangverseny van és a barokk orgona aranyozott bábúi is mozgásba lendülnek.

15. nap 26. hétfő

Hideg a reggel, megyek Reszelbe. Szép vár, jó nagy templom, már Hanzás stílusban. Aztán Olsztynba döngetek, itt bringázok egy nagyot. Szép a város, vár, kaputorony, sok a park, kellemes az idő. Dobre Miastoban is hatalmas téglatemplom, kis bástya és a Lyna folyócska tekereg itt is meglepő erős sodrással.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás