RSS

Lublin

2016. szeptember 30.

Megyek észak felé.

6. nap 2016.09.17. szombat

A Krakkóhoz közeli Wieliczkában töltöm a nap nagy részét, a sóbánya egész megdöbbentően hatalmas és sok látnivalót és élményt ad. 130 méterre megyünk le a föld alá és egész máshol jövünk föl, mint az indulás volt. Egy lengyeles ebédet is fogyasztok a mélyben, krumplileves kolbásszal és bygos, mindkettő olyan savanyú, hogy a fogköveimmel nem lesz gond egy darabig. Esik, így Niepolomiczkában csak kocsiból nézem a vadászkastélyt. Átmegyek a PUSZCZA-n is, de ez nemám puszta, hanem egy nagy erdő. Nowy Wisniczben a vár tövében találok szállást.

7. nap 18. vasárnap

A Dunajec felé kerülök (itt a síkságon már lapos szétterült folyó), majd szemerkélő esőben Tarnówban sétálok. Kihalt a város, a tegnapi buli nyomait takarítják. Bem-apó szülővárosa, több emlék is van itt róla.

8. nap 19. hétfő

Zalipie falucskában festett házakban gyönyörködöm, aztán a Viztulán kompolnék át, de félek, hogy leér a Csigaház hátulja, így inkább kerülök a szczucini híd felé. Grabki Druze kis kastélya után Szidlow szép városfalait járom körbe. Néhai Gabnai barátunk itt modellt állhatott, mert egy remek faszobor áll itt róla. Kurozwekiben esernyővel járom körbe a szép kastélyt. Bölények is vannak, de messze pihengetnek. Jó időben lovaskocsis túrákon mutogatják őket. Ujazd vára kifosztotan meredezik, hajdan szép időket is megélt. A vár tövében szállok.

9. nap 20. kedd

Opatowban katedrálist és faszobrokat nézek, aztán átkelek a Wislán (Viztula) és Annopolnál északra fordulok. Megyek Kazimierz Dolnyba. Itt már hajózzák a folyót és szép dombokon váracska és gyönyörű városka nyújt sétálós látnivalókat.

10. nap 21. szerda

Ködben indulok a folyóparton, aztán remek napsütésben megyek tovább Naleczów fürdővárosba. Ezután Lublin következik, bringás városnézéssel. Lublin mellett egy remek skanzen is van, túrának is beillik, míg végigjárom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás