RSS

Felvidéktől Krakkóig

2016. szeptember 18.

Kissé késve, de elindultam.

Indulás előtt szeptember 9-11.

Ágfalváról 9-én pénteken indultam, Győrben elbúcsúztam Édesanyámtól és a hétvégét Pomázon töltöttem három lánykám, két vejem és hét unokám társaságában.

1. nap 2016. 9.12. hétfő

Reggeli búcsúzás a munkába, iskolába induló családtól, aztán én is elindulok Balassagyarmat felé. Az első felvidéki városka Halics (Gáncs), ahol gyönyörű felújított vár áll a dombtetőn. Igényesen kivitelezett szálloda van benne. Muran nemzeti parknál alszom szép legelő mellett a hegy alatt.

2. nap 13. kedd

Reggel már a Szlovák Paradicsomban vagyok és felbakancsolva indulok a Hernád szurdokába. Klassz nagy túra után itt alszom a parkolóban.

3. nap 14. szerda

Napkeltében indulok a Tátra felé. Rövidesen feltűnik a ködből a hegyek sziluettje. Tátra Lomnicnál napsütésben "lanovkára" szállok, de mire a hajdani Enciánnál kiszállok, már felhő borítja a csúcsot. Lassan az egész hegyvonulat felhőbe borul, így csak egy kis sétát teszek mormotákat keresve. Völgybe szállás után kelet felől kerülöm a Tátrát és elkanyarodok a Dunajec szurdoka felé. Cerveny Klástortól bringán megyek a folyóparton, szemlélve a sziklák alatt úszó tutajokat. Szczawnica már lengyel város, itt kiszállnak a tutajosok is. Én is visszafordulok és még egyszer végigtekerek a gyönyörű szurdokon. Folyóparti csobogásban szép kilátással alszom.

4. nap 15. csütörtök

Nagy köd borít mindent, de azért sétálok egyet a hajnali folyóparton, aztán Niedzica váránál és a Dunajec gátjánál lépek Lengyelországba. A köd folyik át a napsütötte felduzzasztott tó fölé. Nowy Targnál Zakopane felé veszem az irányt. Vánszorog a kocsisor, Zakopane tele van és rengeteg parkolóőr invitál az általam nem szeretett fizetős parkolókba. A drótkötélpálya felé lezérva az út, így autós városnézés lett a hegyre menés helyett. Savanyú a szőlő: amúgy is felhőben a Kasprowy Wierch. A közeli Chocholowban állok meg és gyönyörködöm az eredeti faház építészet remekeiben. Wadowice (Karol Woityla szülővárosa) felé megyek tovább, keresztül a Beszkideken, majd Kalwaria Zebrzydowska adja esti szállásomat. A naplementében bejárom a kolostort és a negyvenegynehány kálvária épületből néhányat. A katedrálisban történteket este tízig hallom, mert az egész hegyen kihangosítják. Gyönyörű teihold világítja a hegyvonulatokat.

5. nap 16. péntek

A Beszkidek völgyeire látok, szép ködfoltok úszkálnak. Reggeli séta után megyek Krakkóba. Az idő még mindíg nyárias, így a bringázás is jól esik egy bevásárlóközpontból a belvárosig. Bejárom Krakkó fő látnivalóit és élvezem a szép időt a többi túrista társaságában. Nem túl jó szállásomon a közeli raktárakat este is töltik fel árúval, de 11 körül elcsendesedik a környék.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2016. szept. 26. 13:30

zsuzsa

Szia! Jó látni az ismerős képeket! Megjöttünk a göcseji-őrségi kirándulásról, nagyon szép időnk volt, jó volt a társaság. Jó utat! Pusz Zsuzsa

2016. szept. 21. 10:37

Misu

Nagyon csábító képek. Jó, hogy a közelben is vannak ilyen szép helyek. Nem is megyek én már messzebbre. Végül is innen egy nap alatt elérhető a legközelebbi magyar kórház. Aminek párja nincsen.
Más: Kellene a Löpi elérhetősége. Baksa Zsuzsa kéri érettségi találkozó kapcsán.
További szép napokat. Misu

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás