RSS

Firenze

2016. április 29.

Az út tudottan legnevezetesebb részei!

28. nap 2016.04.19. kedd

Cécinában a szárazföld felől kel a nap, aztán "felbukik" a felhőkbe. Indulok Volterrába. Egy darabig a parti síkságon megyek, aztán emelkedő jön 300 m magasig, mikor meglátom a fennsíkon a várost. Még 200 m szitkülönbség durva emelkedővel, míg elérem Volterra alját. Jó táblázás következtében gyorsan megtalálom a nekem szánt parkolót, 10 €-ért napijegyet váltok. Gyalog megyek a könyvtárba súlyos lépcsőzéssel. Sajna nagyon lassan mennek át a fotók, így meg kell szakítanom az ebédszünet miatt. Lemegyek a Csigaházhoz, leteszem a laptopot és visszalépcsőzök várost nézni. Igen izgi a hegyen-völgyön építés, sikátorok, lépcsők, de nem túl szép házak. A hosszú Fortezzában ma is működő börtön van. Szép kilátásuk lenne a raboknak, ha nem takarnák el az ablakokat. 5-ig végzek is, újra lemegyek a laptopért, majd fel a lépcsőn a könyvtárba. Sajna hétig sem végzek, így elmaradnak az utolsó nap képei. Kárpótlásul naplemente gyönyörködtet a városfalon az etruszk akropolisz tövében.

 

29. nap, 20. szerda

Feltöltök, leeresztek és indulok San Gimignanoba. Számítva a túristaáradatra nem is próbálkozom városközeli parkolással, hanem megyek a campereknek kijelölt helyre. 2 km bringázással jutok el a város lábához szerencsére végig gyönyörú rálátással a napfényes városra. A főtéren leteszem a bringát és gyalog járom be a tornyos utcákat. Kornélékkal beszélgettünk a 7 főbűnről, nos ez a város a kevélység miatt lett világhírű. Felmászom a nagytoronyba, és végigjárom a látnivalókat is.

Délután indulok tovább Colle di Val d'Elsába. Ez is egy hegygerincre épült keskeny város, régi része fent, új része vagy 100 m-re alatta. Innen Monteriggioniba megyek, jó nagy a parkolóhely, itt is éjszakázom. A városka csak három utca, de körben várfalak és egy csomó torony veszi körül Siena elővédnökeként Firenze ellen. Naplementét is láthatok a nyugati kapuban ücsörögve.

 

30. nap 21.csütörtök. Hanna 2 éves!! Hogy múlik az idő, rövidesen Nagytesó lesz.

A kelő nap megsüti a várfalakat és tornyokat. Indulok Firenzébe. Útba ejtem Poggibonsit, ez Csigaház szülővárosa. Sajna túl nagy, nem látom a Rimor gyárat. Izgatottan készülök Firenze parkolási gondjaira, de ahol a Camperhafennek kéne lenni, van egy kórházi parkoló, 5 €-ért napi jegyet váltok. A város 4 km bringaútra van, ma csak élvezkedve járom be a fő nevezetességeket a belvárosban. A bringát lerakom és csak élvezem a látványokat, amiket most nem sorolok fel. Délutánra a Boboli kertben lazítok, és bár van jegyem a Pittire is, időm már nem marad rá. Még csalinkázva találok egy jobb helyet, ami nem tiltott, nem fizetős és még csöndes is! Hihetetlen! Sehol máshol nem láttam lehetőséget lakóautós parkolásra. De hol vannak a lakóautók??? Átmegyek az új helyre és lemosom a nap fáradalmait.

 

31. nap 22. péntek

Ma már céltudatosan megyek, megnézem a San Lorenzót, a Duomó hármast, Piazza delle Signoriát, a San Marco környékét, meg a Santa Croce környéket és a Piazza Michelangelot is. A Duomo kupolához olyan hosszú sor áll, hogy nem vagyok hajlandó beállni én is. Végül 4-kor rászánom magam, de akkor már egy "staff" áll a sor végén és eltanácsolja az új jövevényeket. Végül már csak sétálok a szépségek közt. Nagy a tömeg már ma is, holnap már nem az én tűrőképességemnek megfelelő lesz a túristaáradat. Eddig azt gondoltam, hogy autóval nem lehet közlekedni Firenzében, most már tudom, hogy bringával sem! Jó fáradtan érek haza, a néha már szemerkélő esőben. Éjjel meg is jön az áldás és kitartó eső indul.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás