RSS

AssiSiena

2016. április 19.

Három város nagy látnivalókkal!

19. nap 2016.04.10. vasárnap

Szép mellékutakon megyek a hegyek közt Assisibe. Keresem a helyem, végül a kolostor lábánál leállok éjszakára is. Hosszú kaptatón ballagok fel a várfal tövében a Ferences katedrális és kolostorhoz. Fegyveres katonák motoznak mindenkit, bár nem túl gondosan. Alsó templom, felső templom, sír, aztán hosszában négyszer végigjárom a hegyoldalra épült várost. Nagy tömeg van, de a vasárnap ellenére itt nincsenek utcazenészek, mint Bolognában. Tán sok a zarándok. Elképesztően izgi város, nagyon élvezem. Mikor már lejártam a lábam és hazafelé indultam, dobszót hallok és a S. Pietro előtt megpihenek a dobosok edzését lesve-hallgatva. Tanítják a kicsiket, a tiniket és végül összeáll a felnőtt csapat is. A főleg csajokból álló közönség tapsol, sikoltozik, mint egy rockkoncerten. Napnyugta is van, ráadásul a lenyugvó nap bevilágítja fölöttünk a várost. Szállásomról meg a kivilágított kolostort látom.

 

20. nap 11. hétfő

A felkelő nap is megvilágítja a kolostort! Kicsit tötyörgök, majd indulok Perugiába. Ez a város is nagy hegyen épült, így a parkolókeresés közben föl-le szerpentinezek. Hosszú keresgélés után megunom, elküldöm őket a ....-ba és megyek tovább. A zajos város helyett a Trasimeno tó körüli csendben töltöm az időt. A csendes Castiglion del Lagoban sétálok egyet és ücsörgök a tónál. Aztán tovább Cortonába. Kicsit aggódtam itt is a nagy hegy miatt a parkolástól, de rögtön megtaláltam a helyemet egy nagy parkolóban, ahonnan mozgólépcső visz fel a városba. Persze onnan még caplatni kellett a felső városhoz, ahonnan aztán cikkázva végigjártam az etruszk várfalakra épült városkát. Este remek rálátás volt a szállásról a város alatt fekvő síkságra. A síkság 265 m, a város alja 448 m és a legfelső pont 640 m magasan van!

 

21. nap 12. kedd

Megyek Arezzoba, ez is hegyes, de kismiska az eddigiekhez. Kicsit bringázok aztán leteszem és gyalog járom a meredek utcákat a belvárosban. Itt a Ferences templom kívülről elsem kezdett homlokzata mögötti remek freskók a híresek. Hosszú várfalat körbebringázom, aztán indulok Siena felé. Megint elhagyott utakon hajtok, szép hegyesvölgyes vidék. Egy csendes kitérőnél leállok, nem vágyom újabb nagyvárosra. Kiülök napozni, olvasni, aztán főzöcskézek és holnapra hagyom a nagyvárosi forgatagot. Alkonyatkor nézem az újholdat, kedvenc esthajnal csillagomat, közben egy róka 5-6 m-re megy el tőlem, háromszor rám is néz, aztán továbbmegy. Az erdőben fura hangok, ugatás és röfögés közt valahol. A madarak meg énekelnek teli torokból. A sötétséggel aztán csönd is lesz.

 

22. nap 13. szerda

Korán indulok, hogy a reggeli forgalom előtt találjak helyet Sienában. Be is válik, némi kacskaringó után itt is a Ferences temlom alatt állok. Itt is csupa hegy-völgy, hagyom a bringát a helyén és indulokfel a hegyre. Két csoda, a lovasversenyes tér a fantasztikus toronnyal és a duomo minden szépségével. Elképesztő! És a város is a dombokon, körben várfalakkal, hatalmas kapukkal, a városi házak átjárókkal, lépcsőkkel. Itt is hallom a dobszót, de itt nemcsak a dobosok edzenek, hanem a zászlóforgatók is. Aranyos, ahogy a nagyok türelmesen tanítják az ügyetlen kicsiket a nem is egyszerű zászlóforgatára. Még két másik városrészben is vannak edzések, a dobszó jó hívogatás. Jól elfáradva érkezem Csigaházhoz és indulok Piombino felé. Rövidesen jó kis parkolót találok éjszakára.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2017. márc. 03. 22:34

Vörös Anna

Récus, olyan jó volt ismét végig olvasni az útinaplódat! Éppen tíz évvel ezelött jártuk végig pontosan ezt az útvonalat (húsvétkor Assisiben), és minden újra elöjött bennem. Nagyon szép, teljesen egyet értek Veled. Azt szoktuk mondani, Toscana (Umbria) pontosan olyan, mint a képeskönyvekben. Nem lehet benne csalódni! Most hozzáfogok a többi írásod olvasásához. Hova utazunk idén? Ezt úgy értem, Te utazol, írsz, én meg olvasom és újra átélem az én egykori utazásomat. Kalandra fel!

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás