RSS

Bologna

2016. április 08.

Templomok és árkádok

10. nap, 2016.04.01. péntek, bolondok napja

Ferrarába indulunk azzal, hogy estére visszatérünk Modenába. Nem túl izgi az út, sajna a megérkezés annálinkább. Parkolókeresés közben rátolatok egy kocsira, amit a tükrökben nem láttam. Sajna épp egy hatodik hónapban lévő kismama (mint Dóra lányom) a sofőr, aki először dühöng, csapkod, káromkodik, majd zokog mint a záporeső. Segítségül hívott egy fiatalabb és idősebb pasit, de nem tudják megvígasztalni, végül elviszi a mentő megfigyelésre. Közben jön a rendőrség több lépcsőben, míg egy angolul beszélő nő is érkezik. Bevallom bűnömet, ugrott a kötelező bónuszom, meg 28 € büntetés nemtom miért. Nekem hosszan elrepedt a frissen vásárolt hátsó szoknyám, de nem nagy gond. Utána gyötrő együttérzéssel ebédelek, majd a várost is csak immel-ámmal nézegetem. Szép, de nagyon bánt a kismama állapotán rágódás. Estére visszatérünk modenai szállásunkra, amiről kiderül, hogy van a közelben valami hajnalig nyitott mulató, így mozgalmas az éjszaka.

 

11. nap 02.szombat

Délelőtt Kornél múzeumozik én meg próbálom kinyomtatni a buszjegyét. Végül beiratkozom a modenai könyvtárba két oldal nyomtatás kedvéért. Eközben Kornél gazdag hétvégi bevásárlást csap! Indulunk Bolognába, szállást csak messze találunk, így a parkolásért fizetni kell a városban. Hangulat városnézésre indulok, gyönyörű az idő, nagy a szombati sétafika, utcazenészek, árusok, mutatványosok a belvárosban. Minden ház árkádos, ezt már el is felejtettem. Remek a város és a ferde tornyok mindenhonnan látszanak. Este főzöcske, pálinkázás, borozás.

 

12. nap, 03.vasárnap

Ma ingyen parkolunk a buszvég közelében. Megkeressük Kornél busz indulási helyét, aztán elválunk. Én sugár szerűen járom végig a várost, ki a falakig, majd be a Maggioréra lökdösődni a tömegben. Hallgatom az utcazenéket, nézem a mutatványosokat. Egy megható marionettes is van, egész élettörténetet mutat be kis fabábjával. Én lényegében meg is néztem mindent, beleértve a nagyobbik torony 498 lépcsőjét is.

 

13. nap, 04. hétfő

Reggel Kornél a maga komótos, precíz stílusában összepakol, én pedig kirándulást nézek ki egy közeli etruszk nekropolisz felkeresésével az Appeninekben. Köd van, a hegyekből nem sokat látunk, de mire célhoz érünk, kisüt a nap. A múzeum zárva, így kirándulásra indulunk a Reno folyó völgyében. A természet nagyon beindult az elmúlt egy hét alatt, virágzó, rügyező fák, halványzöld levelek, selymes füvű virágzó rétek mindenfelé. Ebéd után visszamegyünk Bolognába és még felmászunk a város fölött magasodó szent Lukács templomhoz az oda vezető 658 ívű fedett folyosón. Aztán szerelvény igazítás, búcsú Kornéltól, irány a buszmegálló. Én megyek tovább Rimini irányában és egy kisváros tavacskája mellett megállva átrendezkedem a további egyedüli útra.

Kornél, Szilvi! Ha van kiegészíteni valótok, írjátok meg nekem Emailben, én majd beszerkesztem a megfelelő helyre!

 

Kornél kiegészítése:

Március 29. kedd Reggel irány Mantova! Mantovában a hercegi palota monumentális épülettömbjén kívül, talán a Gonzagák óvároson kívül fekvő „kéjlaka” a Palazzo Te tette rám a legmaradandóbb benyomást. Ebben a tekintélyes méretű palotában a korszak leghíresebb művészei által a freskókra festett meztelen puttók, Ámorok, Bacchusok és nimfák tömege adja az alaphangulatot, a többit egy kis fantáziával hozzá lehet képzelni! Az éjszakát egy közeli sportpálya parkolójában töltöttük.

Március 30. szerda Reggel Parma felé indultunk, de útba ejtettük a kis Sabbionetta-t. Ez lényegében egy aprócska település, mely a mantovai Gonzagák birtoka volt, ahol egy ideális mintavárost akartak létrehozni, ezért mindent ami ehhez szükséges, igényesen, színvonalasan építettek meg az 1500-as évek második felének elgondolása szerint. A forgalom és a fejlődés azonban elkerülte a várost, ez által minden úgy maradt, ahogy a XVI. században megépült. Számunkra példa értékű, hogy a régi építészeti örökséget, hogy lehet kihasználni idegenforgalmi célokra. Kora délután értünk Pármába, ahol a stadion és egy közpark között találtunk jó parkolóhelyet, ahonnan rögtön városnézésre indultunk.

Március 31. csütörtök Pármai városnézés. Az itteni dómot az ég felé szálló angyalkák tömegével kifestett hatalmas kupolák, és egyéb Correggio által festett freskók tették emlékezetessé. A dóm mellett teljesen önállóan áll egy nyolcszögletes román kori Battistero (keresztelő kápolna). Jellegzetes a komoran monumentális, téglából épült Farnese palota, a Palazzo Pilotta, melynek hatalmas parkját a fekete, barna, sárga migránsok tömegei tarják folyamatos megszállás alatt. Ezzel a jelenséggel a meglátogatott nagyobb városokban mindenhol találkoztunk. Délután tovább indultunk Modenaba, ahol a stadion melletti nagy parkolóban találtunk helyet magunknak. Este még egy gyors ismerkedés Modenaval.

Április 1. péntek Hirtelen elhatározással úgy döntöttünk, hogy teszünk egy kirándulást Ferrarába. Sajnos ezt a napot kissé megszomorította ferrarai koccanásos autóbalesetünk. A város közepén egy várszerű hatalmas tégla erődítmény áll: a Castello Estense, - az egykori helyi hatalmasságok fészke. Meglátogattam a Palazzo Diamantiban lévő szép képtárat, egy gyönyörű, évszázados parkot, és a szépen parkosított városi temetőt. A hétvégi sportesemények miatt új, csendesnek tűnő parkolót kellett kersnünk, ahol sajnos belefutottunk egy péntek éjszakai buliba.

Április 2. szombat Modenai városnézés. Modenat ipari városnak gondoltam, pedig egy igen jó hangulatú, szép óvárossal rendelkező műemlékváros. Dómja 900 éves korának megfelelően ódon és nagyon szép. Képtára, palotái is elegánsak. Késő délután tovább indultunk a közeli Bolognába, ahol rögtön szerveztünk egy gyors kóstolót a városból.

Április 3. vasárnap Bolognat szombat-vasárnap láttuk, úgyhogy mindenhol nagy tömeg volt. Migránsok is vannak bőven. A forgalmasabb helyeken pl. a dóm bejáratánál is géppisztolyos rendőrök állnak. Bolognaban a régi és az új palotákat is széle árkádokkal építik, melyek jól védenek az esetleges eső vagy a tűző nap ellen, ráadásul az egész városnak kényelmes, barátságos jelleget kölcsönöznek. Bologna már egy nagy város, valószínűleg régen is az lehetett, sok a látnivalója, és nagy területen fekszenek. Képtára, templomai gazdagok. Megnéztem a híres régi orvosi egyetem muzeális szemléltető eszközeit bemutató kiállítást is.

Április 4. hétfő Kirándulás az Appenninekbe egy etruszk korabeli ásatási területre, de a lényeg inkább a séta és a tavaszi napsütéses táj élvezése. Délután egy valódi zarándoklatnak beillő kirándulást tettünk a Bologna fölé magasodó hegyre. A 658 árkádot összekötő monumentális fedett folyosó – kálvária állomásokkal megszakítva – a hegytetőre épült nagyszabású barokk San Lucca templomhoz vezet. Az innen elénk táruló kilátás méltó befejezése volt bolognai tartózkodásunknak, és egész olaszországi kirándulásomnak is, mert 19 órakor indult a buszom hazafelé. Az elmúlt tizenkét napban rengeteg gyönyörű élményben volt részünk, melykért köszönet Récének. Emlékezetesek maradnak esti közös főzéseink, valamint pálinkától és bortól megokosodott beszélgetéseink a húsvétról, és általában a dolgok értelméről. – További szép utat!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2016. ápr. 09. 11:03

Németh Kata Árnika

szí ja nagyapó márnagyónhíjánzol és de márnagyónvárlak és remélem nemtőrtekbe a kocsídba szía nagyapó
kata

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás