RSS

Modena

2016. április 08.

Remek városok, éledő tavasz!

5. nap, 2016.03.27. vasárnap

Bőséges reggeli után (Kornél hozott sonkát és piros tojást is) rövid menet Veronáig, ahol a városfal mellett azonnal találunk szállást. Kornélék gyalog, én bringán indulunk városnézésre. Kicsi a város, a Szent Zénóban találkozunk, noha én végigkarikáztam a várfal egy részén. Nagy a túristaforgatag a látnivalóknál, de a mellékutcák csöndesek. Tornyot mászok, várat nézek, arénázok cikázva a városban. Vacsorára a mélyhűtőből hozott hazait esszük kiegészítve hidegekkel. Pluci ajándék borával ünnepeljük a húsvétot. Vallási és gyereknevelési kérdésekről folyik a szó (meg a pálinka is)

 

6. nap, 28. Húsvét hétfő, Hanna névnapja! Éljen!

Este Szilvi elutazik, úgyhogy megkeressük a buszmegállót, majd ismét elválunk és külön utakon gyönyörködünk tovább Veronában. Kis eső rontja a hangulatot, de szerencsére hamar eláll így felballagok a Castel S.Pietrohoz is. Megnézem az Arénát belül is, aztán lökdösődök a tömegben.

Közben Kornél feladta Szilvit a buszra, így este már kettesben főzöcskézünk.

 

7. nap, 29. kedd

Indulás Mantovába, ahol a Palazzo Te melletti sportpályánál találunk szállást. Külön indulunk, de itt is összefutunk a városban. Én végigbringázok a tóparton a várig, majd a belvárost is bejárom. Végül még éppen elcsípem a Te buja freskóit is.

 

8. nap, 30.szerda

Parma felé megállunk Sabbioneta kedves kisvárosban egy sétára. Parmát ismét külön nézzük, de a Battisteroban itt is összefutunk. Rengeteg a templom.

 

9. nap, 31. csütörtök

Délelőtt még Parmat járjuk, délután indulunk Modenába. Remek szállást és belvárosközeli parkolót is találunk a Tien An Men téren. Városnézés külön, íves árkádos utcák a városfalat követve. Este Kornél főzi a lecsót rizzsel, kolbásszal, tojással. A további programot tervezgetjük, mert Kornél hétfőn megy haza Bolognából.

Szilvi és Kornél kiegészítése:

2016. március 23-án szerdán 17:30-kor érkezett vonatunk Sopronba, ahol Réce nagyapó már az állomáson várt minket. Késlekedés nélkül bepakoltunk a csigaházba és már neki is indultunk az osztrák autópályának. Réce egyik célkitűzése, hogy reggel lehetőleg jó helyen ébredjen az ember! Ez sikerült is, mert a reggel az olasz határ közelében a Wörthi-tó mellett köszöntött ránk.

Március 24. csütörtök Célunk az volt, hogy legalább út közben tudjunk gyönyörködni az Alpok és a Dolomitok gyönyörű tájaiban. A határ közelében Dobbiaco (Toblach)-ban tettünk egy rövid sétát, majd Chiusa (Klausen)-ban álltunk meg egy rövid pihenőre. Sajnos Réce itt nem jött fel velünk a falu fölé magasodó hegyre, pedig ebben a rövid sétában szinte sűrítve együtt volt a tiroli Alpok minden szépsége. Gyönyörű kilátás a hegytetőről, Bronsol romantikus vára, az út melletti kálvária, a hallgatag Sabbiona apácakolostor, és a kora tavaszi napsütésben éppen csak ébredező kertek és gyümölcsösök, mindehhez kőrben a magas Alpok havas csúcsai. Alvás Bolzano És Merano között az út közelében egy jó helyen, ahol másnap reggel a környező hegycsúcsokról három várrom is üdvözölt minket.

Március 25. nagypéntek Programunk Merano felkeresése volt. Ezt a szerencsés várost északról 3000 méteres, nyáron is havas hegycsúcsok védik az Alpok zord időjárásától, dél felé viszont a völgy teljesen nyitott, így akadálytalanul érvényesülhet a mediterrán klímahatás. Az eredmény pálmafák és virágzó kaktuszok a havas hegycsúcsok tövében. Elegáns, de nem hivalkodó gyógyfürdő és klimatikus üdülőhely, mely maga is egy hatalmas és érdekes botanikus kert. Régi „tópla” szokásunk szerint rövidíteni akartuk az utat, így csak visszafelé Tirol falu felől jövet találtunk rá a végi panorámás kilátást biztosító kényelmes sétaútra. Este alvás Trento-ban egy camperben, előtte gyors esti városnézés, fogadalommal, hogy legközelebb több időt töltünk ebben a városban.

Március 26. szombat Ezen a napon a Garda-tó szépségeiben gyönyörködtünk. Reggelinket rögtön Riva di Garda part menti sétányán fogyasztottuk el, majd a tó keleti partján folytattuk utunkat. Meglátogattuk Malcesine romantikus partmenti várát, majd délután a tóban mélyen benyúló félszigeten fekvő Sirmione városát kerestük fel. Mivel szombat volt, és gyönyörű idő, nagy volt a tömeg, habár itt is tudtunk nyugodtabb helyeket találni. Az éjszakát egy közeli parkolóban töltöttük.

Március 27. húsvét vasárnap Veronai állomáshelyünk a városfal tövében a Porta Palió melletti parkolóban volt. Itt fogyasztottuk el a húsvéti sonkát és a piros tojásokat, majd Szilvivel a közeli San Bernardino ferences templomba mentünk a húsvéti nagymisére. Ez után kezdtük a veronai látnivalók bejárást kezdve a román kori San Zeno templommal, a Scalger várral a benne lévő kiállításokkal és képtárral, a San Lorenzo templom, a fő tér a városházával és óriási kilátó tornyával, majd a dóm, a Santa Anastasia templom, stb., stb. Veronának annyi a nevezetessége, hogy felsorolni is sok. Talán Velencéhez lehet hasonlítani, ahol ugyancsak annyi a szépség, hogy azt sem tudja az ember, hogy merre nézzen,

Március 28. hétfő Húsvét hétfő lévén meglocsoltuk kis Szilvit hervadás ellen, majd újra városnézésre indultunk. Megnéztük a veronai római kori amfiteátrumot, majd fagylaltoztunk egyet a fő téren. Sajnos elérkezett a búcsúzás ideje, mert Szilvi autóbusza 16:00-kor indult Budapestre. Szilvi útnak indítása után én még felkerestem Verona híres, több száz éves díszparkját, a Giardino Giustit, melyről már évszázadokkal ezelőtt is nagy elismeréssel emlékeztek meg a korabeli látogatók. – Teljes joggal!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2016. ápr. 17. 22:32

Németh Zoltán

Kedves Réce!
Privátban kaphatok esetleg egy működő elérhetőséget?
Üdv Nemo

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás