RSS

Dorset és Hampshire

2015. július 31.

A La Manche mellett csalinkázom a nagy kikötők felé.

82. nap 2015.07.26.

Nem véletlenül mocsárnak nevezik a Dartmoor Nemzeti Park hegyes-dombos vidékét. Eső ver, szél dönget egész éjjel a dombtetőn. Vajon az állatok hova bújnak ilyen ítéletidőben? Megyek az esőben egy fűtésnyi 20 km-t, aztán kávézok, teszek-veszek, míg ismét kihül a kocsi. Aztán megyek egy Mekibe Exeterig. Miközben netezek, kicsit megjavul az idő, így bringázok a belvárosba. A katedrálist még meg tudom nézni, de ismét elered. Nincs mit tenni, esőkabátos bringázás következik, miután a városnézést félbehagytam. Útmenti parkolóban alszom és már a hazautat számolgatom.

83. nap 7.27.

Ismét a tengerparton megyek, Lyme Regis és Bridporton át. Aztán Abbotsburynál látom meg egy magaslatról a 25 km-es kavicslagunát, ami Portland szigetbe torkollik. Kimegyek a Portland Bill nevű világítótoronyhoz. Igazi élvezetes sziklás tengerpart nagy széllel és hullámveréssel. Eső nincs, de a hullámok sós permete mindenemet besózza. Nagyon élvezem, csak a kamerát nem tudom eléggé dugdosni. Jövök-megyek a parton, nézem a hullámokat. Visszaútban megállok a hegytetőn, remek a kilátás a kavicslagunára és egy régi kőbányában művészi élmények is várnak. Weimouth strandja most üres, de a vursliban nagy a mozgás. Maiden Castel hatalmas földvára mellett állok meg, bejárom a vaskori földvár sáncait, még egy gabonakört is látok. Kellemes éjjeli szállás esik itt.

84. nap 7.28.

Reggeli séta Dorchesterben, majd Tomas Hardy szülőháza kellemes erdei környezetben. Pool kikötőjében bringázok egyet, majd átmegyek Bournemouth fürdővároson, csak a külvárosban állok meg egy strandnézőbe. Kelet felé már látszanak Wight sziget fehér sziklái. Christcurch előtt letérek a Hengisbury Head dünenyelvre, fekete felhők alatt elbringázok a csaknem bezáruló öbölig. Kis színes bódékban élénk szörfösélet zajlik. A New Forest Nemzeti parkban Andrea csendes parkolót talál nekem. Persze a kutyások ezt is ismerik, így azért nem vagyok egyedül.

85. nap 7.29.

Kellemes sétával kezdek az öreg tölgyek között, aztán indulok Southamptonba. Számítottam rá, hogy nehéz lesz parkolót (ingyenest) találnom, így nem nagyon bosszankodom, hogy csak 5 km-re a belvárostól találok. Néha süt a nap, így kellemes a bringázás a híres régi városrészbe, amit még Hódító Vili építtetett. Kis elégtételt is érzek, mert 5 éve ezt a várost a macerás forgalom miatt kihagytam. Bejárom a belvárost, ami érdekes keveréke a megőrzött régiségeknek és a modern városépítésnek. Utána irányt veszek Gosport felé. Azt tervezem, hogy onnan kompon és bringával megyek át Portsmouthba. Az eső megint közbeszól, Lee-on-the-Solentnél ácsorgok kicsit a tengert és a szemben lévő Wight szigetet nézegetve, de elunom és a part mentén szállást keresek. Nagyobbacska vitorlástelep melletti parkolóban csodák csodája, semmi nem tiltja létemet. Esőszünetekben gumicsizmát húzok és bogarászok az apályos vízben, aztán betakarodok a Csigaházba és főzöcskézek. Naplementére ismét kitisztul az ég.

86. nap 7.30.

Napkeltekor (merthogy süt a nap!) indulok Gosportba, ott is kávézom, majd utánanézek az átkelési és a helyi lehetőségeknek. A helyi tengeralattjáró múzeummal kezdek, útközben bebringázom a városközpontot. Aztán komponállok és megyek Portsmouthba. Már Gosportból is remek látvány a Spinakkertorony és a HMS Warrior csatahajó. Először a Dockyarba megyek, de külön jegyet kell váltani a három híres hajóra, így én csak a múzeumba váltok jegyet. A Warriort és a Victoryt kívülről láthatom, de a Mary Rose úgy be van csomagolva, hogy semmi sem látszik belőle. Nelson hajójában is csalódom, mert csak az alsó árbócok vannak rajta, ezért úgy néz ki, mint egy nagy gálya. A múzeum és az egyéb látnivalók érdekesek. Utána bringázok a kikötőparton és a tengerfrontot követve jó messzire elcsalinkázok a sétányon. Visszafelé pedig átvágok a kellemes régi városrészen. Remek, napos, tiszta idő van és nagy a forgalom a kikötő , az öböl és Wight sziget felé. Az éjszakát tegnapi szálláshelyemen töltöm, de most a napsütés miatt napnyugtáig nagy a vitorlásforgalom és a sétálók is ellepik a parti sétányt. Sötétedésre aztán egyedül maradok. Gyönyörű telihold van!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás