RSS

Zeeland

2015. július 04.

Ez az öreg Zeeland, bár az Új Zélandra is szívesen elmennék egyszer.

55. nap 2015.06.29.

Dordrechnek vaszem az irányt. Három folyó találkozás miatt hajdan forgalmas kikötőváros, ma csöndes kisváros szép házakkal és hajókkal. A viziutak viszont továbbra is forgalmasak Rotterdam felé és vissza. Kellemeset nézelődök, majd egy Mekiben tevékenykedem az interneten. Este autópálya parkolóban megyar kamionosok végleg lebeszélnek a calaisi átkelésről. Zsófi segítségét kérem. Megnézi a neten és nem tűnik drágának az átkelés Hoek van Hollandból Harwichba.

56. nap 6.30.

Autópályán indulok a Rajna torkolatát bejárni. Alagúton megyek át a víz alatt és Maassluis megtekintése után a híres negyed körívekkel záró Maeslandkeringet nézem meg. Kis mesterséges dombról jól rálátni a fantasztikus mérnöki alkotásra. A múzeumban bemutatják az egész nagy rendszert, amely zsilipekkel és gátakkal védi Rotterdam és Zeeland nagy körzetét a tengerártól. Aztán Hoek van Hollandba megyek és megveszem a jegyemet (147.- €) Angliába vasárnapra. Így sikerül kicseleznem a Calaisnál kialakult bevándorló problémát. Némi kedvezményt is kapok a szimpi 50-es pénztárosnőtől. Bevásárolok és megyek a korábban kinézett árnyas pihenőhelyre a Rajna partjára. Napozva nézem a hajóforgalmat. Kis naplemente után feljön a telihold is és bevilágítja az éjszakai hajóforgalmat.

57. nap 7.1. VOLT indul! Ágfalvi házam használatba került.

Kicsit nézegetem a kora reggeli hajóforgalmat, aztán áthajtok alagúton a túloldalra és elmegyek Briellebe. Ez egy szép kis erődváros a Rajna ágai között. Aztán kimegyek az Europort közepére, itt is körülnézek. Kicsit csalódom, mert nagyobb hajóforgalomra számítottam. A körben látható kikötőhelyeken százszámra meredező daruk sem dolgoznak. Dél felé fordulok, Zeeland tartományba. Az első szigeten már nagy a forróság, a nap perzsel és árnyékban sincsen hűvös. Így keresek egy strandot az édesvizű Haringvilet mellett. Némi pocsolyás séta után kellemes hűvös mélyvízben úszkálok. Aztán átmegyek a Haringviletsluizen gáton és Goere szigeten már az Északi tengeren keresek nagy homokos sztrandot. Apály van, ezért jó messzire kell gyalogolni a pocsolyákon át. A tengervíz már húzósabb, a sörömet nyugodtan hűteném benne! Estefelé sem múlik a hőség, a tilalom ellenére a Bouwersdam közepén, óriási parkolóban cövekelek le. Sötétedésig nem is tudok a Csigaházban maradni, 30 fok van benne. Innen látom a naplementét és reggel a keltét is, látok két pásztázó világítótornyot és a telihold is bekukucskál az ablakomon.

58. nap 7.2.

A napkeltét az ágyamból nézem, kicsit takarja a gát, de azért szép. Végigmegyek a gát hátralévő részén, majd Dreischorba megyek. Csöndes kisváros remek hangulattal. Aztán Zierikzee a következő nagyobbacska város, itt már nagyobb a jövés-menés és látnivaló is bőven akad. Haamstedben kis várkastély van, de naponta csak egy vezetéssel, amit elmulasztottam, Sajna körbejárni sem lehet, így továbbmegyek a tengerparti nagy dünék alá. Óriási parkolóban főzöm a tésztámat, majd jóllakottan megyek a dünére naplementét nézni.

59. nap 7.3.

Megyek át a legnagyobb gáton az Oosterscheldekeringen. Itt a kapuk nyitva vannak, hogy a beltenger kapjon friss tengervizet. Az apály miatt habosan áramlik a víz a tenger felé. Aztán egy kisebb gát következik a Veerse Gatdam, utána Veere felé kanyarodom. Remek kisváros erőddel, szép városházával és az erre gyakori befejezetlen katedrálissal. Ezután Domburgban bringázok a dünék tetején, majd a parton megyek tovább Westkapelle és Zoutelande felé. Itt a félbehagyott templomtornyot használják világítótoronyként. Vlissingen is remek kisváros, nagy buli készül a főtéren. A kikötő csúcsa relatív közel van a szomszéd szigethez, itt is áramlik a tenger, a dagály miatt befelé. Közel van Middelburg. Itt lehidalok amikor megpillantom a gyönyörű városházát. A Lange Jan (templomtorony) is gyönyörű, és a város is nagyon szép. Elég sokat lófrálok, így 7 óra, mire Goesba érek. A város kihalt, mindenki a főtéri vásárban tolong, vagy a zsúfolt kocsmák egyikében vacsorázik. Én egy közeli árnyas csendes parkolóban pirítom a gombámat a milánóihoz.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás