RSS

Delft

2015. június 29.

Egy kupacban van Leiden, Hága, Delft és Rotterdam. Mindegyik remek város a maga nemében.

51. nap 2015.06.25.

Ablakom alatt a szárcsák perpatvarára ébredek, a napkeltét már átaludtam. Kicsit nézem a madarakat, aztán igyekszem bepótolni irományaimat és a fotókat is elrendezem. Remek az idő, ebéd után VELUXba öltözöm és bringatúrára indulok a dünék közé. A két nagy nyaralóváros Noordwijk és Katwijk is benne van a programban, de mindkettőn túl is elkerekezek a dünék és strandok felé. Rántott hal a vacsorám Noordwijkban a parti sétányon. Este ismét a madarakkal vagyok. A túloldali legelőn kiéhezett tehén mutatja tehéntársának, hogy mire vágyik.

52. nap 6.26.

Leiden mellett egy Mekiben elküldöm az előző napok eseményeit, aztán indulok Hágába (Den Haag, vagy 's-Gravenhage). Egy lóversenypálya mellett csöndes szállásról indulok bringáva. Szép parkok közt érek a belvárosba. Itt a parlament és a Béke palota a fő látványosság, meg a szép paloták, melyekben a minisztériumok és követségek működnek. Remek a régi épületek és a modern toronyházak kapcsolata. De van kínai kapu is a kínai negyed két végén. Rengeteg fekete, muszlim és sárga ember mászkál az utcékon. Elmegyek Madurodamhoz is, de azt már láttam 20 éve.

53. nap 6.27.

Ronda szürke idő van, de nem esik. Kimegyek a tengerpartra, a legfelkapottabb üdülőhely, Scheveningen vár rám. Nem sok örömöm van benne, a szép gyógyszálló eltörpül a köré épített toronyházaktól. Nem esetem az ilyen üdülőhely, így gyorsan továbbállok Hoek van Hollandba a Rajna torkolatához. Persze ez itt Lek, de nem is így hívják, hanem Maasnak. Majd ennek otthon utánajárok. Kiállok a csücsökre, nézem a hajóforgalmat. Épp egy kínai konténerhajó jön be, pár hét múlva a magyar piacokon is megjelenik a friss áru! Aztán rugdosom kicsit a frissen porszívózott homokot a hatalmas strandon, most indul a dagály. Megyek Delftbe, remek szálláshelyet találok a sportpályák között. Bringával irány a belváros, ott leteszem, mert a szombati bolhapiaci forgatagban úgysem ülhetek fel rá. A csatornák mentén rengeteg a sátor, de van aki csak a földre rakja a portékáját. A Markton is nagy a móka, zenészek, csepürágók váltják egymást. Felmegyek a templomtoronyba is 350 csigalépcsőbe szédülve. Aztán bringán bejárom a belváros távolabbi utcáit és csatornáit is. Este beindul az élet a sportpályák házaiban is, ezért kicsit odébb állok. Itt meg gyereksereg ricsajoz a pályán. Itt is sátoroznak, így sötétedéskor megjön a nyugi.

54. nap 6.28.

Korán indulok, mert Rotterdamhoz több idő kell. Néhány sikertelen parkolási kísérlet után a fekete negyedben állok meg. Közel az új Erasmus híd, ahonnan az első körpanorámában gyönyörködhetem. Vasárnap lévén nincs nagy forgalom a földön és a vizen sem. Aztán végigjárom a várost és kivételesen gyönyörködöm a modern toronyházakban és különleges építményekben is, nameg a kikötőkben, csatornákban, dokkokban, régi és új hajókban. Egy rövid hajózós kikötői körre is befizetek, aztán a külsőbb városrészeket is végigjárom. Ebédem rántott garnéla egy vásári területen. Jó fáradtan érek haza, szerencsére semmi vész a kocsival. A kivezető autópály amellett szállok meg.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2015. júl. 03. 00:44

Jelky Andras

Zoltan! Menjen el Brugge-be, ha meg nem jart ott! Talan az egyik legszebb varos az oreg kontinensen - szerintem. Bar mi ill. Ki vagyok en magahoz... Udv: Jelky Bandi Bajarol

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás