RSS

Amsterdam 2.

2015. június 26.

Két hét után visszatérek ebbe az élettől lüktető klassz városba.

46. nap 2015.06.20.

A naardeni birkák időben ébresztenek, úgyhogy fél kilencre megérkezem az amsterdami mosodába. Azt hittem önkiszolgáló, de nincs szükség a sok aprópénzre, mert két nagy szatyor szennyesemet átveszik és délre ígérik, hogy tisztán, szárazan visszaadják. Én addig a szomszéd utcában a Csigaház körüli teendőket látom el és tervezem az elkövetkező két napot. A ruhák valóban szárazak és kérésem ellenére gyönyörűen hajtogatva, zoknik párosítva. Mindez alig drágább (22,50 €), mint ha magam csináltam volna egy kempingben. Megyek a Camperhavenbe, most drágább, mint 2 hete volt. Ebédelek és mindenre elszántan indulok Amsterdam sűrüjébe. Már a kompkikötö táján készülődnek az esti bulikra a hajdani hajógyár különböző területein, meg hatalmas bolhapiacot is kerülgetni kell, mert 5.- € beléptidíj miatt szigorúan és őrzötten bekerítették. Most tudom tartani magam városnéző útitervemhez és szisztematikusan járom a csatornákat. Sok ismerős helyet találok, hisz múltkor majd mindent láttam. Estefelé aztán leteszem a bringát és elmerülök a "fertőben". Ezt mindenki fantáziájára bízom, hogy 67 évesen a nyugdíjamból ez mit is tartalmazott! :o) Hazafeé a hajógyárban dübörög a zene, egyik helyen DJ, a másikon jazz, a harmadikon holland tüctüc szól. Gondoltam, vacsi után itt is lógok egyet, de 11-kor elhalgatnak és hazamennek a legények. Így csöndes az éjszaka.

47. nap 6.21.

Sajna esik, így lustálkodás után csak teszek-veszek. Dél körül eláll, és ugyan felhős, de elindulok. Megint program szerint nézelődöm Amsterdamban, néha az eső miatt kicsit gyalog és esernyővel. Mikor süt a nap mindíg visszajön a kedvem, de többet esik, mint süt, így már 7-kor otthon vagyok.

48. nap 6.22.

Ma is erősen felhős, de azért tovább járom Amsterdamot terveim szerint csatornáról csatornára (van bőven). Nem lehet megunni, mindíg látok újdonságot, izgi életképet, szép házat más megvilágításban, mint korábban láttam. Kora délután megyek haza, mert el kell hagynom az automata kaput időben. Lenne még mit nézni, de hát "Mindent nem lehet megnézni" -mondta bölcs Édesapám. Feltöltök, ürítek és indulok Leiden felé. Alsmerben kis sétát teszek a csónakkal bejárhetó városrész körül, aztán Alphen an der Rijnben találok szállást.

49. nap 6.23. Janka szóbelizik! (de nem ma, hanem holnap)

Egy hídlezárás miatt öszevissza csalinkázok a nagy kikötővárosban a Rajna és csatornái körül, mire eljutok az Avifauna nevű madárparkba. Csak pár órás nézelődést terveztem, de egésznapos program lett belőle. Csodaszép madarak a világ minden tájáról és persze főleg viziek, hiszen itt abból van bőven. De kolibritől vadászsasig, szárcsától pelikánig rengeteg szépséget látok. Van még egy csomó lemur is, meg egy kis vörös panda. Elbújtak viszont a kivi, kenguru és koala. A trópusi melegházban szabadon röpdösnek körülöttem. Ide húzódom a többszöri eső elől. Végül egy briliáns madárshow a zárás, amikor a szereplők kirepülnek a színpadra, majd a bemutató után a színészbejárón távoznak. Engem meg úgy seprüznek ki a kócsagok és flamingók hálója alól. Szerencsére van nagy csöndes parkoló, ezért itt is alszom.

50. nap 6.24. Janka szóbeli – dícséretes!

Széles csatorna (vagy a Rajna egyik ága?) mentén megyek Leidenbe. Bringás városnézéssel alaposan végigjárom a belvárost. Remek városháza (kár, hogy tatarozzák és a nap is hátulról süt), Két égbeszökő katedrális a katolikus időkből, és szép csatornaparti házak. Még a mesterséges dombra épített kis köralakú "várat" is megtalálom nagynehezen. Aztán Katwijkbe és Noordwijkbe megyek a tengerpartra. Kis tó és legelő mellett találok szállásnak is megfelelő parkolót. Kajálok és bringán újra kimegyek a szép homokos partra. Dünebringázás után várok a naplementére, de csak részlegesen köszönt be, a tengerbe süllyedés előtt elbújuk a felhőkbe.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás