RSS

Gouda

2015. június 20.

Új fényképezőgéppel még jobban élvezem az utazást!

41. nap 2015.06.15.

Amersfoort a következő város. Neve szerint is hajdan fontos védelmi feledata volt. Két körcsatorna is a városfalak maradványait mutatja. Itt is a városkapuk egy részének csak a csatorna felett van íve. Szép a városka is, klassz házakkal, templomokkal. Amerongen szép falu szélmalommal és egyszerű kastéllyal a Rajna közelében. Lemegyek a Rajna partra egy érdekes komp kikötője mellé éjszakára. Próbálok a térképen kiigazodni a Rajna, a Waal és a csatornák rendszerében. Nem sikerül.

42. nap 06.16.

7-kor megindul a forgalom, jönnek a bringások tömegével a kompon. Én Doornba megyek, itt is egyszerű kastély áll. Csak parki sétát tudok tenni a szép csatornák között. Innen Utrechtbe megyek, bringával császkálok a városban. Aztán a hatalmas templomtorony mellett hagyom a biciklit és gyalog sétálok a csatornák közt. Érdekesek a pincék a csatorna mellett az utak alatt. Százszámra sorakoznak, bennük kocsmák, boltok, lakóhelyek, raktárak. Betérek egy Média Marktba is, halódó fényképezőgépem helyett keresek pénztárcámnak is tetsző másikat. Sportpálya melletti parkolómba visszatérve nem messze tőlem autós sex folyik. Nem zavartatják magukat. A domináns nő van felül!

43. nap 06.17.

Éjjel megálmodtam új kamerámat, de azért elmegyek egy Mekibe (útbaejtve két város körüli erődöt) és a neten is ellenőrzöm választásom helyességét. Újra bringázok Utrechtben, megnézem a tegnap kihagyott helyeket, meg másik napállásból a tegnapi szépségeket. Másik fotóboltba is benézek, de az én pénztárcám számára nincsen jobb lehetőség.

Aztán megveszem új kamerámat: Canon Power Shot SX 610 HS, 20 Mega pixel, 18-szoros optikai zoom, WiFi, stb nyalánkságokkal (200.- €).

Gouda felé menőben töltöm az aksit, Goudában egy másik Mekiben pedig letöltöm a 160 oldalas használati utasítást. Az este próbálgatással, beállításokkal telik.

44. nap 06.18.

Ma van sajtvásár Goudában, 8-kor már a gyönyörű városházát csodálom. A hatalmas téren javában folyik a kirakodás, persze nem csak sajtosok, hanem mindenféle kajasátor és vásári bóvli is. Megyek a katedrálisba, aminek színes üvegablakai híresek. Nem véletlenül! Aztán vissza a főtérre, addigra a Waag, a mázsaház is kinyit, meg elkezdődik az iskoláknak rendezett vetélkedő is több ponton a városban. Én közben ájuldozok új kamerám tudásán, élvezem a nagy látószöbet és az elképesztő (számomra) zoomot is. Lassan elkezdődik a sajtvásár is, persze móka az egész, de érdekes. Én egyre nagyobb köröket teszek a főtér körül, míg megismerem a belvárost. Eszem egy rántott halat, veszek egy Gouda sajtot és a kikötőmúzeum és szélmalmok irányában megyek vissza a Csigaházhoz. Indulok De Haarba, aminek kastélyáról olvasok mindenütt. Gyönyörű a kastély, de afféle Neuschwanstein, romos középkori várat neogótosított a tulajdonos. A vezető főleg a híres vendégekről regél. Este megint a kamerát tanulmányozom.

45. nap 06.19.

Indulok Amsterdam felé. Hilversumban az eső miatt csak autós városnézést vállalok, de Naarden erődjét már bejárom a lógó eső ellenére bringával. Miközben jobban megered, a templomban berendezett fotókiállításban gyönyörködöm. A város több pontján vannak fotókiállítások a vízről. Innen másik kastélyhoz, Mujdenslothoz megyek. Itt is esik, csak kiugrom egy fotóra.

Csak reggel akarok Amsterdamba menni, ezért hosszas keresgélés után találok egy csöndes birkalegelőt és takarítás, főzés, stb után bégetésre alszom el.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás