RSS

Polderek között

2015. június 15.

A holland mélyföldön a tengerszint alatt polderek, gátak és csatornák között mászkálok.

37. nap 2015.06.11.

Mára az enkhuizeni skanzent és múzeumot terveztem. A skanzenbe hajó visz a szép város előtti csatornán és így látom a szép hajókat a víz felől is. A skanzen és múzeum is főleg a lápvidék egyszerű embereinek életéről szól, a napi használati eszközöket mutatja be szemléletesen. Jó nézni a gyerekeket is, akik egy-egy érdekes mesterség fogásait gyakorolják. Én is élvezem, de nem gyakorlom. Van halász, halfüstölő, hálókészítő és kátrányozó, kovács, asztalos, hajóépítő, kádár, kötélverő, kereskedő, kocsma, stb. Meg mindenféle házikó, ahol ezek a szegény emberek éltek. Jől elmegy az idő, Lelystad felé a töltésen egy szigeten lehorgonyzok, napozok, lesem a vizimadarakat, meg egy skatebordost és a naplementét a hajdani Zuiderseen, ma Merkelmeeren.

38. nap 06.12.

Elalszom a napkeltét, pedig felhőtlen idő volt. Megyek Lelystadba, amelyik teljesen új város, mert a régi 1978-as útikönyvem még nem ismeri és a töltést és zsilipeket sem. Ennek ellenére érdekes, mert négyzetrácsos főutakon és csatornákon belül a lakóterületek girbegurba utcákból, szép parkosított területekből állnak. Érdekes lehetett tervezni ezeket e városokat a kiszárítás folyamán. Olyan terület ez, ami 40 éve még tenger volt. Itteni érdekesség, hogy megépítették a Batávia csatahajót és most építenek egy másik középkori híres hajót is. Innen Dortenbe megyek, figyelem a környező földeket, nem kavicsos, hanem kagylós a talaj. Jóval a tengerszint alatt vagyunk. Urk régen sziget volt, van is a városban egy szép dombocska templonnal és világítótoronnyal. És nagy kikötő. Az Ijzelmeer és a polder között kb 5 méter a vízszintkülönbség a zsilipnél. Emmeloord szintén új polderváros, de Blokzijl a szárazföld széle volt, váracska maradványokkal, szép házakkal és a város közepén lévő kikötővel. Kellemes hely, ezért itt szunyálok.

39. nap 06.13.

Tegnap megjött a nyár, éjjel nyitott ablakokkal aludtam. Reggeli séta az alvó városkában, aztán indulok Giethoornba, amely egy gyalogösvényen kívül csak csónakkal járható be. Van is százszámra kínálat különböző méretű elektromos csónakokból. A hajóval érkező hollandokat sem engedik ide be, csak a bérelt járgányok mászkálnak. Szép nádfedeles házak vannak jó példákkal Velux ablakbeépítésekre. Staphorstba megyek innen, ahol szintén nádfedelesek a házak, de óriási méretűek és szinte mindnek zöld az ablaka, ajtaja. Végül Kampenbe érkezem az IJseel folyó partjára. Gyönyörű városháza, remek városkapuk, szép házak és templomok, szombat esti nyüzsgés.

40. nap 06.14.

Az Ijseel kacskaringós töltésén haladok Zwolléig. A város alszik, 10 után kezdenek ébredezni. Itt is szép városkapuk, várfal maradványok, nagy templomok (zárva!!!) a csatornák gyűrűjében. Apeldornba megyek, amelyik jelentéktelen város, de itt van a Het Loo királyi kastély csodaszép park közepén. Nem jelentkeztem be, ezért a királynő nem tudott fogadni, de itt van Sissi is külön kiállítás keretében. Őt már megnéztem a Burgban, így itt inkább a parkban sétáltam.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás