RSS

Amsterdam

2015. június 11.

Kezdem megszokni a sok vizet, hajókat és oromzatos házakat.

32. nap 2015.06.06.

Mára Alkmaar és Haarlem megismerését terveztem. Mindkettő gyönyörű város és a szombati vásárok és emberforgatag még érdekesebbé is teszi őket. Alkmaarba menőben rengeteg nyugger bringás jön velem szemben, mintha azs Haarlem megismerését terveztem. Mindkettő gyönyörű város és a szombati vásárok és emberforgatag még érdekesebbé is teszi őket. Alkmaarba menőben rengeteg nyugger bringás jön velem szemben, mintha az összes nyugdíjast szélnek eresztették volna. Itt sajna tegnap volt sajtvásár, így csak a képeslapokon látom az eseményt. Ma viszont sárkányhajó verseny van, ami Zsófi korábbi élményeit és egy közös 50 km-es sárkányhajózást juttat eszembe. De most is nagy élmény nézni a versenyt a csatornán. Haarlemben is vásár van a főtéren és zajos forgatag a főutakon. A kis sikátorok és csatornák viszont virágosak és csöndesek. Estére elpakolnak és feltakarítják a főteret, így sátrak nélkül is le tudom fotózni a szép városházát.

33. nap 06.07.

Korán indulok Amsterdamba, mert nagyvárosokban mindíg gond, hogy megfelelő (és ingyenes) parkolóhelyet találjak. Itt nem sikerül (erről borozgatás mellett számolok be), ezért megkeresem a Camperhavent a csatorna túloldalán. A kerítés és a beléptetőrendszer igazolja gyanumat és elfoglalom kijelölt szálláshelyemet. Alagúton jöttem át és nincs is híd, amin bringázni lehetne, de van a közelben ingyen komp, így a belvárost könnyen elérem. Útvonaltervemet hamar feladom és cikkcakkban közelítem a Rijksmuzeumot. De olyan szép idő van és annyi látványosság, hogy tovább élvezem a bringás lófrálást a városban. Nem tudom leírni a rengeteg látványosságot, élményt. Csatornák, hajók, lakóhajók, csónakok, kis utcák, szép oromzatos házak, nagy paloták és templomok, kurvák, buzik, kínai negyed, kocsmák és kenderszívó kávézók, betépett emberek, napozós, sörözős túristák, stb,stb. Estefelé a Nemo tetején összegzem, hogy azért eljutottam majdnem mindenhová, ahova akartam. Hazafelé bejárom a túloldali környéket is és az elhagyott ipartelepek és kikötők közt is sok érdekességet látok.

34. nap 06.08.

A Hajózási múzeummal kezdek, de manapság olyan rengeteg információ van video formában egy múzeumben, hogy alig lehet elszakadni tőle. Terveim már kevésbé határozottak, de van néhány (rengeteg) látványosság, ami tegnap kimaradt. Ezeket is cikkcakkban - eltérve a tervezett útirányoktól - keresem fel. Megtalálom a Sárga tengeralattjárót és egy játszóteret uszájon is egy külvárosi csöndes csatornán. Ismét összevissza lófrálok, nézelődöm. Este másik komppal megyek át és a túloldal másik részeit is megnézem hazafelé. Dögfáradtan elhatározom, hogy egy pihenő kör után visszajövök Amsterdamba.

35. nap 06.09.

Vizet töltök, kakit ürítek és indulok az északi Zaandam felé. Zaandiljknál gyönyörű kisvárost találok, meg egy skanzent is működő szélmalmokkal. Az egyik fűrészmalom, 2007-ben építették régi tervek szerint hagyományos technikával. Nem csak a működő fűrészmalmot, de videon az építés menetét is megmutatják. Fapapucskészítő műhely is van, meg rengeteg túrista. Kis kerülőket teszek a mélyföldön, aztán Edam felé kanyarodok. Csöndes városka, néhány szép házzal. Kibringázok a tengerpartra Volendamba. Itt már pezseg a túristaélet, mert kikötője miatt ide hozzák a tömegeket. A város és a bóvliárusok is felejthetők. Visszabringázok Edamba és veszek helyi sajtot. Fincsi, mi? Hoorn felé indulok, előtte a töltés mellett találok madárfüttyös, gágogós szállást.

36. nap 06.10.

Reggel befűtök és írogatok. Aztán betekerek Hoornba, kellemes kisváros szép hajókkal a Markermeeren vagy Zuiderzeen. Híres utazók származnak innen. Visszatekerek a szálláshelyemre és hátsó égőket cserélek, aztán ebéd, majd indulás Enkhuizenbe. Ez is szép városka, mégszebb kikötővel és hajókkal. A városkapuk nem csak az utakon, hanem a csatornákon is ott vannak! Itt alszom mert reggel egy skanzenbe megyek.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás