RSS

Groningen, Frízföld és Észak-Hollandia

2015. június 06.

Az Északi Tenger partvidékét jártam be a napokban.

Lustaságom révén elmaradt az írogatás. Majd pótolom! Most megyek Haarlembem holnap meg Amsterdamba.

27. nap 2015.06.01.

Kisvárosokban császkálok, Middelstun, Uithuizen, Warfum, Winsum mind kellemes nézelődés. Közben kimegyek az Ems folyó torkolatához Roodeschoolba, itt nagy kikötő van. Végül Lauwersoogban kötök ki, a tó és a tenger közti zsilip mellett alszom.

28. nap 06.02.

Hatalmas szélviharra ébredek, védett helyemről felsétálok a gátra, de alig állok a lábamon, a nagy szélnek neki kell feküdni. Kicsit fázom, aztán elindulok a parton, megállok Howerd kikötőnél, majd tovább Leeuwardenbe. Esőre áll, de a szél miatt értelmetlen az esernyő, így inkább esőkabátot viszek a bringán. Szép a város. Keresek egy Mekit is és elküldöm az előző adagot. A nagy szélben nem találok a nagy síkságon menedéket, így hát ringatózás vár rám éjszakára.

29. nap 06.03.

Gyengült a szél, de felhős időben megyek Sneekbe. Kis városnézés, aztán Franekerben már napsütésben sétálok, majd Harlingen gyönyörű kikötővárosában csodálom a szebbnél szebb hajókat és a város szép házait. Szállást a nagy gát lábánál találok.

30. nap 06.04.

Elhagyom Frízföldet és elindulok a 30 km hosszú gáton, ami az Ijsselmeer-t választja el a tengertől. Azt hittem, unalmas út lesz, de a két zsilipnél és egy emlékműnél érdekes dolgokat láthatok az egyébként nyílegyenes úton. Den Oevernél lépek Észak Hollandia földjére. Kikötői séta után megyek tovább Den Helderbe. Itt az érdekesség a hadikikötő lenne, de sajna teljesen el van zárva. Szinte semmit nem lehet látni belőle, de azér némi géppuskaropogás és a mélyrepülésben cikázó sugárhajtásuak mutatják, hol is vagyunk. A régebbi erőd részeket keresem, és mivel ezek a város szélein vannak, sokat bringázok. Napóleoni erődöktől a német bunkerekig van minden. Itt kezdődnek a délre forduló parton a dünék és a homokos strandok, ezért düneséta és tengervíz tapicskolás következik. Callansoogig rá kell jönnöm, hogy az összes óriási parkolóból ki vagyunk tiltva éjszakára, ezért Schagen felé kanyarodok a tulipánültetvények közt (sajna már learatták a termést). Szálláshelyemen megtalálom a régi szélmalmos vízátemelő modern változatát, motoros archimedeszi csavar emeli a vizet.

31. nap 06.05.

Gyönyörű napsütés van, így csinálok egy ejtőzős napot. Visszamegyek a dünékhez, meg a strandokhoz, sétálok a dagályos és apályos vízben is, közben takarítok, szőnyeget rázok, nyiratkozom, körmöt vágok és elvégzem az aktuális szereléseket is. Estére előző napi szálláshelyem felé menőben hirtelen bociját nyalogató tehenet látok a legelőn. Most születhetett, mert még nem tud felállni. Érdekes és megható sztori borozgatáshoz. Estére megjönnek a felhők, az eső, némi jég is potyog és a villámlás sem marad el.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás