RSS

Oldenburg

2015. június 02.

A Keletfríz körút után visszatértem Hollandiába.

23. nap 2015.05.28.

A parton folytatom az utat, Carolinensiel a következő megálló. Esik az eső, ezért a Csigaházban teszek-veszek. A csatornán remek régi hajók vannak kikötve, és a nap is kisüt a nézelődéshez. Innen Schilingbe megyek, a Weser torkolatának csücskéhez. Itt is hatalmas strand van, az apály miatt most sáros dagonya. Aztán Hooksielben sétálok, kellemes halászvároska. Végül Wilhelmshavenben megkeresem a Mekit és netezek egyet.

24. nap 2015.05.29.

Hajnalban bemegyek a kikötőbe és bringával bejárom a nem túl látványos várost. A kikötő is el van zárva 3 méteres falakkal – hadikikötő. Látványosabbak a közeli kisvárosok: Jever, Wittmund és Aurich. Mindegyikben teszek egy körsétát. Westgrosefehnben egy tőzegmúzeumot keresek fel, ahol végre többet is megtudok a tőzeg kitermelésről és szállításról is. A szállítócsatorna mentén megyek Ostgrosefehnig. Az utat vízátemelő szélmalmok szegélyezik, a csatornán pedig zsilipek. Estére begyorsítok és eldöngetek Sandkrugba Oldenburg mellé. Csilla (Dóra lányom barátnője) kellemes vacsorával, Thomas pedig remek helyi sörökkel vár. A Vilmos is előkerül dumcsi közben. Köszönöm a vendéglátást!

25. nap 2015.05.30. Janka névnapja!

Hagyom a háziakat aludni és a gyönyörű napsütésben kigördülök a csendes faluból. Oldenburgban egy kis parkerdő mellett parkolok, ahol réce- és szárcsacsibéket terelget a vízben anyukájuk. A város várakozásomon felül tetszetős, ráadásul két érdekesség is vár rám. A kastély előtti téren gyönyörű veterán autók várakoznak indulásra, valamilyen verseny alkalmából. A másik pedig, hogy a városban szanaszét kertszigeteket építettek fel az aszfalton, ami remek hangulatot ad a sétának a belvárosban. Elered az eső, így kedvem előtt befejezem a városnézést és imdulok Hollandia felé. Az Emset és Wesert összekötő csatorna mentén megyek, északra nagy lápvidék terül el. Néha látok ipari tevékenységeket a tőzeggel, ezért letérek Esterwegennél. Itt van egy emlékhely is, 1933-45-ig koncentrációs tábor volt itt. A rabok a tőzeg kitermeléssel üthették el üres napjaikat. Nagy múzeumban lehet megtudni többet az eseményekről. Innen nagyobb sétát is teszek a hajdani kitermelt területekre, ahonnan egy kis dombról látni a jelenlegi kitermelés óriási barna felületét is. A táj olyan, mint Lappföldön a tundra volt, még a kis fehér pamacsú tundravirág is terem. Az információs táblákról megtudom, hogy ma a tőzeget melegházi táptalajnak használják. Eltelik az idő, ezért itt alszom.

26. nap 2015.05.31. Dóra szülinapja! Éljeeeeen!

Észak felé kanyarodok a mocsár peremén, majd Papenburgon át ismét Hollandiába érek. Mellékutakon, kis városokon keresztül megyek Groningenig. Nagyot sétálok a belvárosban, ahol a szitáló eső ellenére is kirakodóvásár, több zenekar és vasárnapi forgatag vár. Szép a város, de az eső azért hazakerget. Északi kis városkák felé indulok, de útépítések és elterelések miatt össze-vissza kerülgetem a csatonákat. Végül zuhogó esőben Sauwerd temetője mellett találok én is nyugalmas szálláshelyet.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2015. jún. 07. 21:50

Hadtörténeti Intezet/Budapest

Mi is javasoljuk ezt a programot kedves Zoltan!

2015. jún. 05. 09:55

gyenese józsefné zsuzsa

Szia! Mai, juni 5-i ujságban van: Nemzeti "bunkernapot" tartanak juni 6-án szombaton Hollandiában: megnyitják az érdeklődők számára azokat a jellegzetes tengerparti betonépitményeket, amelyeket a németek épitettek a II. világháburo idején a spanyol-francia határtólo Norvégia északi csücskéig huzódó, un. Atlanti fal részeként. Az Atlanti óceán partján huzódó bunkerrendszer év közben zárva van. A kontinens nyugati partvidékén végighuzódó, gigantikus erőditményrendszert Hitler 1942-ben kezdte épiteni azt követően, hogy belátta, Angliát képtelen térdre kényszeriteni. Hátha meg tudod nézni! Puszillak, mi megvagyunk, én 3x visszaestem a megfázásos köhögésbe. Zsuzsa

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás