RSS

Limburg és Brabant (Hollandia)

2015. május 20.

Kóstolgatom a körülményeket ebben a szép és lapos országban.

11. nap 2015.05.16.

Első holland szállásom az ijesztgetés ellenére jó volt. Korán indulokValkenburgba. Az útikönyv szerint ez az egyetlen hollan vár, ami hegyen épült. Még kihalt a város, de nagy készülődés van, mert ma lesz a város utcáin a hagyományos bolond autók versenye. Az utakat lezárták, sok helyen szalmabálákkal kerítették. Persze gyalog azért be lehet járni a szép városkát. Az utcákon már terítenek a kiülős éttermekben. Első holland vásárlásomat is megejtem, aztán éppen elcsípek egy egyenruhás csajszit, amint egy papírt tesz a Csigaházra. Szerencsére a színes brossúra arról tájékoztat, hogy itt tilos éjszakáznom és néhány környékbeli kempinget is javasol. Egy másik papír is van a szélvédőn, ami a parkolás tilalmára is figyelmeztet. De amúgy is indultam volna Maastrichtba, ahol intenzív parkolókeresés után rájövök a csízióra, mert megtalálom a fizetős zóna határát. Nincs messze a belvárostól, de azért bringával indulok. A belvárosban szombati forgatag van, de valami ünnep is lehet, mert az egyik hatalmas téren vursli is van. Leteszem a bringát a dóm mellett és gyalog lökdösődöm. Remek város Maastricht, lehet benne nézelődni. Az orromat is megcsiklandozza egy halsütő, így első halamat is megkóstolom. Néha szemerkél az eső, de ez senkit nem zavar a nyugis sétálgatásban. Mire visszaérek a Csigaházhoz, a szemerkélésből eső lesz, így az autópályán keresek szállást.

12. nap 2015.05.17.

Autópályán indulok tovább Eindhovenbe, ami modern város, elég belőle annyi, hogy áthajtok rajta. Aztán letérek Nuenenbe, Van Gogh szülővárosába. Ezen kívül semmi látnivaló. Tovább megyek Den Bosch-ba, vagy 's-Hertogenbosch-ba. Ez pedig Hieronimus Bosch szülővárosa és a legszebb holland gótikus bazilika városa. Itt futóversenyek miatt vannak elterelések, a gyönyörű belvárosban meg hatalmas tömegek. Itt már a síkságon vagyunk, ezért mindenütt csatornák folynak a házak alatt is. A futóverseny befutója a dóm melletti téren van, így még gyalog is körülményes közlekedni. Innen Heusdenbe megyek, ez a Waal folyó melletti szigeten vársáncokkal és vízzel körülvett szép városka. Itt is dübörög a vursli. Érdekes, hogy a vurslik vizuális megjelenése és a kínált szolgáltatások és árucikkek színvonala teljesen nemzetközi. Ugyanilyen a spanyol, görög, vagy magyar vursli is. Körbesétálom a bástyákat és kikötőt, ahol már a szélmalmok is megjelennek. A várárok melletti parkoló ad nyugalmas szállást.

13. nap 2015.05.18.

Borús időben indulok a Maas és Waal folyók között mellékutakon. Sok a csatorna, így útközben egy zsilipelést is végignézek. Némi elterelési zavar után megérkezem Nijmegenbe, itt már rutinosan állok meg a fizetős zóna előtt. Ez a Waal folyó erőssége de szerencsére az Arnhemi csata rombolása ellenére fennmaradt néhány szép ház. Körbejárom a várfal maradványait és a helyükön létesült parkokat, majd a belvárost is. A folyón nagy a hajóforgalom. Megered az eső, ezért szállást keresek az Arnhem felé vezető autópályán.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás