RSS

Thessaloniki

2014. november 22.

Rohanok hazafelé!

86. nap 2014.11.15.

Parti séta a nagyonfelhős Alexandropoli tengerparton. Néhány kagylót és csigát is sikerül gyüjtenem. Maronia ásatásához indulok, de az odavezető földút az esők miatt olyan sáros, hogy nem merek rámenni. Továbbhajtok a parti úton, itt meg egy gázlón kéne átkelnem az Ismarida folyón, de túl magas és a sodrás is nagy, nem kockáztatom, hogy a folyó közepén ragadjak. A Vistonida tavon rengeteg vizimadár röpköd, pelikán, flamingó, kócsag és persze réce, meg kormorán. A kormányom pár napja szitálni kezdett, megnézem a kerekeket tüzetesen, hát egy 10 Ft nagyságú gumihiány az oka. Most éppen nem esik, keresek egy jó nagy betonplaccot és lecserélem az első kerekeket téli gumira. Ezzel el is megy a napom, maradok itt éjszakára.

87. nap 2014.11.16.

Felmegyek az autópályára és Thessalonikiig döngetek. A parti sétánytól nem messze találok parkolóhelyet. Ugyan ki van rakva a megállni tilos tábla, de talán vasárnap ez nem érvényes, beállok a többi parkoló autó közé. Esőkabát, esernyő, gyalog indulok. Végigmegyek a parti sétányon és a párhuzamos városrészen a fehér toronyig, aztán fel a fellegvár felé és ugyan ki kell nyitnom az ernyőt, de felmegyek a hegy tetejére. Ezután a várfalakat követve a hegyoldalon vissza a Csigaházhoz. Itt derül ki, hogy a reggel még csendes kocsmanegyed közelében parkoltam, délutánra nyüzsgő élénk forgalom lett a borús idő ellenére. Én indulok tovább a tengerpartra szállást keresni. Majd a reggeli időjárástól teszem függővé, hogy merre megyek tovább. Kis halászkikötőt találok, csak három nagy szabad kutya a társaságom. Éjjel rengeteg eső esik és hatalmas szél ringat.

88. nap 2014.11.17.

Reggelre eláll az eső és a felhők résein is átdereng némi fény. A három kutya társaságában megtekintem a hullámtörő sziklákra festett alkotásokat, aztán északnak indulok. Vergina Makedon ásatása érdekelne, de hétfő van, nem láthatom a királyok arany ládikáját. Veroiában sétálok egy nagyot, bizánci templomok, mecsetek, török fürdők és török negyed. Aztán megyek Edessába. A város egy meszes folyó lerakódásaiból képződött fennsíkon épült. A folyó most is több ágban átfolyik a városon, majd vízesésként tűnik el a mélységben. Sok vizimalom van a sziklaperemen és remek a kilátás is. Az egyik vízesés mögé be is lehet menni, meg barlang is van. Lent egy 19. századi szövőgyár, majd holnap megnézem. Csendes helyen alszom a hatalmas templom mellett.

89. nap 2014.11.18.

Újra van napkelte, bár csak a felhők alatt rövid ideig süt be. Legurulok a hegy lábához, itt van az ókori Edessa ásatása, meg a szövőgyár, ami tele van korabeli gépekkel, de a szezonvég miatt már zárva. A vízesések alján komoly beton vízterelő rendszer, energiát is termelnek. Ugyan itt is Macedoniában vagyok, de megcélzom az ilyen nevű országot. A Vegoritida tavat északról kerülöm, 900 m-en van a hágó és itt már a felhők fölött süt a nap is. Florinában csak vásárolok, aztán elhagyom Görögországot. Bitolában állok meg, hát igen, ez is egy más világ. Valahogy Török- és Görögország keveréke. Nagyot lófrálok, aztán indulok tovább. Prilepnél esik az eső, elhúzok mellette fel a hegyekbe. 1040 m a hágó, kezd sötétedni, a lejtőn kényszerszállást választok egy benzinkútnál. Marhasok eső esik, de a forgalom elcsendesedik éjszakára.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás