RSS

Ephesos

2014. november 10.

...és még mindíg nem unom a romokat!

78. nap 2014.11.07.

Hideg éjszaka volt (400 m magasan vagyunk), reggel befűtök és a melegben írok és fotókat rendezek. A nagy parkolóba befutnak a túristabuszok, és az utasok mennek tovább traktor vontatta kocsikon a tetthelyre. Az ügyes helybeliek lezáratták a feltáráshoz vezető utat, hogy ezért a szállításért is szakítsanak. Én gyalog indulok Aphrodisiasba, ami szobrászairól volt híres. Persze a város Aphroditénak tiszteleg, szép helyreállított dolgok láthatók. A legszebb a múzeum, ahol a szobrok és szarkofágok vannak kiállítva. Egy hatalmas stadion is fennmaradt épségben. A múzeumkertben tintagomba telep, nekiállok összeszedni a fiatalokat. Egy magyar pár beszélget a közelben, ráadásul Újkériek. A parkoló főnöke távozáskor engem is megvág 10 TL-ra parkolási és szállásdíj címen. Megyek vissza a tengerpart felé, Aydin mellett Tralleis romjainál egy olajfaligetben főzöm meg a gombapörköltet.

79. nap 2014.11.08.

Reggel még visszatérek Traillers romjaihoz és egy csínytevést is elkövetek. Innen egyhuzamban irány Ephesos, ahol ügyes árussal kötök ismereséget és némi megvilágosodást is nyerek a technikára vonatkozóan. Borozgatós téma mindkettő! Aztán Ephesos bejárása következik, ami valóban a legizgibbek közé tartozik. Különösen a város sugárútjai, a helyreállított Celsus könyvtár és a "függő palota" feltárása tetszett nagyon. Mivel katonai területen vagyunk, nem lehet itt aludni, ezért elhúzok Kusadasiba, útközben pedig a tengerparton kinézek egy szálláshelyet. Kusadasit kellemes sétával bejárom és a naplementét is végignézem egy szép magaslatról.

80. nap 2014.11.09.

Némi tanakodás után az esős reggelen Izmir felé indulok. A parti sétányon parkolok, kivételesen fizetek is érte. Esernyővel és esőkabáttal gyalog induloka nagyvárosi környezeten keresztül a Csarsiba, az Agorára, majd a szegénynegyeden át meredek hegyoldalban a várhoz. Ezt körbejárom, közben tisztelgek Attatürk fekete sziklába vésett hatalmas portréja előtt. A másik dombon ballagok le, útközben hatalmas zöldségpiacon és a megélénkült Csarsin keresztül. A parti sétányon nagy a nyüzsgés, Attatürk évforduló van zászlókkal, pólókkal, kitűzőkkel. Letett valamit az asztalra ez a 66 éve halott államférfi a törököknek, hogy ma is ilyen erős kultusza van. Sétálok a parton, szép óratorony és kis dzsámi egy forgalmas téren. A túristák kihaltak, mindenki török. Az amúgy szelíd "szabad" kutyák most megkergetnek egy átlagos motorost. Jósnők is tevékenykednek. Cesme felé indulok a kinézett kempingbe Güzelbahcéban. Kellemes kis kemping és 15-ért a csajok kimossák a ruháimat! Sajna a szárítás nem sikeredett, ezért még teregetnem is kell a Csigaházban. Éjjel hirtelen nagy zápor jön, szerencse, hogy nem kint teregettem.

81. nap 2014.11.10. Réka nap! Éljen!

Lusta kelés után végiggondolom az aktuális teendőket és úgyí döntök, hogy egy pihenőnapot tartok. Kiteregetek a ködös napsütésben, elsétálok a boltba, írogatok, olvasgatok, főzök és talán délután bringázok is egyet a tengerparti sétányon.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás