RSS

Kos-Bodrum

2014. november 08.

Sikerült áthajóznom Törökországba!

71. nap 2014.10.31.

Strandsétával kezdek Kos szigetén, kel a nap a tengerből és sok szép kavicsot is találok. Aztán bemegyek Kos városába, kikötői kör, majd parkolás kicsit távolabb. Gyalog indulok a városban elszórt feltárásokhoz és a lovagvárhoz. A jó lovagok itt is a régi köveket hasznosították a várépítéshez. Itt már mecsetek is vannak, naés Hippokrates platánfája. Kompirodát is találok és elájulok az árajánlatukon: 230 € Bodrumba. Alternatíva: 245-ért Pireusba. Mivel nincsen másik hajó, megveszem a jegyet a kalózhajóra Bodrumba. Káromkodva elhagyom a várost, van két napom a sziget bejárására. Szép panorámás szállást találok

72. nap 2014.11.01.

Szép napkeltével kezdek, aztán legurulok Kamari kihalt nyaralófaluba. Kefalos a homokkőhegy tetején van, az esővíz érdekes szurdokokat alakított ki. A hegyen kicsi várrom, de szép a kilátás. Újra tengerpart, kis homokkaland, mert későn veszem észre parkoláskor a laza talajt. Elkaparok, ketten jönnek segíteni, de nem megy. Előveszem a gyalásót és a spéci eszközömet ilyen esetekre. Először használom, de remekül műxik. A nagy ijedtségre megkajálok, és mivel szép idő van, kitakarítok és megnyiratkozom. Tengeri pancsi, tán ez volt az utolsó? Át a sziget másik partjára Marmariba és Tungakaliba, majd vissza Kosba. A hegyoldalban Asklepion már zárva, így tangerparti szállás után nézek. Szemben Bodrum és néhány sziget. Megint dühöngök a kalózok pofátlan árán! Mindenszentek van, én is emlékezem, sajna egyre több kedves rokonra, barátra és ismerősre. Éjjel összetűzésbe kerülök a helyi rendőrséggel, de megadják magukat! Borozgatós történet!

73. nap 2014.11.02.

Tengerparti kávézós sétával kezdek és csodák csodája, egy szép csigát is találok! A horgászok már reménykednek, van aki több bottal is. Én megint felmegyek Asklepionba, még csak a macskák fogadnak. Egyik óvatosan lépked, konzervdoboz van a fején, tán ő a legtorkosabb? Segítek rajta, boldogan elszalad. Az Asklepion nagyon érdekes, itt elég sok kő maradt, tán a lovagoknak elég volt a városi készlet. A városban Wifit keresek, aztán vasárnapi sétával ütöm el az időt a hajó indulásáig. Kicsit korábban hazamegyek, elkezdem a török szavakat szótárazni, tanulni. A hajóm már a kikötőben van, elég kicsi, épphogy csak fel fogok rá férni. Behajózáskor beigazolódik, a Csigaház hátulja kilóg, nem tudják felhajtani a rámpát. A hullámzásban is szépen billeg. De azért átérünk Bodrumba. Itt törökös útlevél- és vámvizsgálat következik, úgyhogy sötétben keresgélek szállást. A hajógyár mellett találok megfelelőt (itt gyártják a gyönyörű kétárbócos fahajókat). Bevackolom magam, egyszercsak két autó begördül kb 50 m-re tőlem és lejátsszák az aktuális népi török slágerlistát. A hangminőség remek, de sajna a srácok is hangosan énekelnek. Szerencsére ennek is vége szakad és utána már nyugis az éjszaka.

74. nap 2014.11.03.

Korán indulok kávé után, hogy még a nagy forgalom beindulása előtt parkolót találjak Bodrumban. Sikerül is a jachtkikötő közelében helyet találnom, innen a szendvicseimmel indulok első török sétámra. A túristák által nem járt utcákban kezdek, aztán a kikötő boltsávja következik. A kikötőben százával a szép fa vitorláshajók, mind kuncsaftra vár, hiába, hiszen elmúlt a szezon. Most irigylem barátaimat, akik egyszer egy ilyen fa vitorláson voltak az Égei tengeren. Megyek a várba, de hétfő van, minden zárva. Körbejárom amennyire lehet, a többit majd megnézem a neten. Aztán megint a város szűk utcái felé veszem az irányt, új, keleties érzések közepette. Persze Halikarnassos hűlt helye (ezt is felhasználták a jó lovagok) is zárva van és feljebb menve a színház is a hegyoldalban. De ezt legalább látom! Így aztán rövidre sikerült bodrumi városnézésem végetért, még egy kicsit ődöngök a jachtkikötőben, aztán továbbállok. Milasban állok meg először, igazi porfészek kevés látnivalóval. Utána Euromos Zeusz szentélyénél időzök, majd a Bafa Gölü (tó) partján keresek szállást Herakleion romjainál. Itt nincsen nagy parkoló, sötét van, mire találok egy Csigaháznyi helyet.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás