RSS

Monemvasia

2014. október 09.

A nyugati földnyelvet ill. hegynyelvet is bejárom és áthajózok Krétára.

44.nap 2014.10.04.

Tegnap Gythioba bringáztam és egy antik színházhoz betoltam a bringát. Már csak néhány fordulat után vettem észre az aszfalton, hogy a kerekek tele vannak borsó nagyságú tüskés golyócskákkal. Gondosan kiszedegettem ugyan, de már késő volt. Ezért a mai reggelt bringaszereléssel kezdtem. Az első kerékben egy, a hátsóban három lyuk volt. Persze a külsőt is kifordítottam, abban is találtam beletörött tüskéket. Miután így elpepecseltem az időt, úgy határoztam, hogy még egy éjszakát maradok a kempingben. Bevásárolni bringával mentem, így a próbaút is megvolt. Aztán főztem, mosogattam, úsztam, olvastam, takarítottam, szóval ejtőztem.

45.nap 2014.10.05.

Reggel igazi kandúrpárbaj volt a helyi szabad macskák közt. Rendes vinnyogással kezdődött, aztán többször egymásnak estek. Igen komolynak látszott, de nem jöttem rá, melyik a győztes. Vízfeltöltés után indulok Monemvasijába (ez a Görög Gibraltár, csak nincsen szoros). Rendkívüli látvány! Az alsóváros lakott, azt bejártam, nyugisan gyönyörködve-ámulva. A felső város viszont tatarozás miatt zárva – sajna. Így mégegyszer végigjártam az alsóvárost, aztán rálátásos, napkeltés szálláshelyet kerestem a parton. Egész úton hiányolom a kagylókat, csigákat a partokon. No, itt kagylóözön volt, de nem mai, hanem valami üledékes őskőzetet mosott ki a hullámverés. A naplemente rásüt a sziklára, az anyósülésből Ouzót iszogatva szemlélem.

46. nap 2014.10.06.

A felhőcsíkok közt kel a nap, ezt is az anyósülésből szemlélem, de most kávéval. Aztán bogarászni indulok az őskagylós hullámtéren. Szép mellékutakon hegyek között indulok Neapolyba. Reménykedem, hogy az ellenkező infók ellenére innen át tudok hajózni Krétára. Nagynehezen megtalálom a jegyirodát és nagy örömömre innen megy holnap hajó Kithirára, szerdán pedig onnan Krátára, méghozzá a nyugati csücskébe Kisamosba. Pancsolós szállást keresek a Lakonikos öböl partján. Én Szépkavics partnak nevezem, mert gyönyörű kavicsokat gyüjtöttem be. A hullámverés ringat el.

47. nap 2014.10.07.

Holdfényes éjszaka után a reggeli mosdásnál bekattan a derekam. Gyorsan lefekszem és pihentetem, hátha nem lesz súlyos. Sikeresnek tűnik a pihenés, de indulnom kell, mert 12.30-kor indul a hajóm. Napsütésben indul a "szigetelés", de közeledve Kithira felé elered az eső és a sziget fele is felhőben van. Kikötünk Diakoftiban, de még itt sem tudom meg, mibe kerül a hajójegy Krétára. Majd holnap, indulás előtt két órával nyit a pénztár és jön a zsákbamacska. Mellékutakon döcögök a sziget déli csücskébe Kithira városba. Gyönyörű öblöcske fölött magasodik a hatalmas középkori vár. Parkolóhelyet is találok a közelben, bejárom a várat és gyönyörködöm a panorámában. Jönnek a felhők, igyekszem észak felé Paleohora középkori romvároshoz. Földút végén a nagy parkolóba már esőben és villámlásban állok be. Csak sejtem a látnivalót két szurdok közötti dombon. Sötét van mire eláll az eső, de kisüt a hold és annak fényében nézek körül. A csönd elképesztő! A szurdokban egy madár néha halkan vijjant. A távolodó vihar villámlását nézem sokáig.

48. nap 2014.10.08.

Az alvás nem tett jót a derekamnak. Ráadásul megint jönnek a felhők, meg a villámok, úgyhogy kényelembe helyezem magam az anyósülésen, rálátok a romvárosra, a szurdokokra, a Peloponézos nyulványára és a felhők és a tenger közt messzire látok szigeteket. Tán Santorini, vagy inkább Milos? Jön a szél és a zuhé, olvasok, Krétát tervezgetem, kicsit szunyálok is. 11-re eláll az eső, kajálok és lemegyek a romok közé. Csak itt lehet a várost megközelíteni, a többi oldalon szurdokok szegélyezik. Az építéskor az is szempont volt, hogy a tengerről ne lehessen látni. Indulok északabbra, Agia Pelagiánál lemegyek a tengerhez és itt eltöltöm az időt a hajó indulásáig. A derekam határozottan javult, de óvatos is vagyok.

Sajna a hajó késett fél órát, ezért lemaradtam a naplementéről a tengeren. Kárpótolt viszont a hold, amely egész úton bevilágította a tengert és a szigeteket, szirteket út közben. Éjfélre érünk Krétára a Kissamos öböl kikötőjébe, ahol kiszállás után nyomban be is vágom a szunyát.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás