RSS

Pylos-kajakozás

2014. október 03.

Végre használni tudtam új felfújható kajakomat!

35. nap 2014.09.25.

Szép sziklás partok mellett megyek, ezért kajakozós helyet keresek. Egy szigetnél elhatározom magam, kipakolok, felfújom, de addigra feltámad a szél és elbizonytalanodom gyakorlat híján. Megyek tovább, Pylos öble nagyon megtetszik. A kikötőben parkolok és sétára indulok. Szép várat járok körbe, de legjobban az öblöt lezáró sziget és sziklák érdekelnek. Általa védett az öböl a tenger felől jövő szélnek és hullámzásnak. Optimális kajakozó hely lehet. Úszom egyet, aztán megnézem a naplementét. Polgárőr szerű autó dudál és szólnak, hogy itt nem lehet éjszakázni. Felhajtok a vár tövébe, innen is szép a kilátás. Összeszedem a cuccomat és vacsorával egybekötött netezés jön.

36. nap 2014.09.26.

Reggel remek szélcsend van. Áthajtok az öböl másik végéhez, innen bejárható Nestor barlangja és egy szép vár is. Remek homokos part, így újra fújom a kajakot és egy próbaevezés után elindulok a sziget mentén Pylos felé 5-6 km-es evezésre. Ennek részleteit majd csak borozgatás közben mesélem el az érdeklődőknek. Miután élve megtérek a kajakozásból, kis (vagy nagy?) pihi következik, közben levonom a tanulságokat, majd felmegyek a hegyoldalba naplemente, hullámverés és várnézőbe. Elég jól aludtam!

37. nap 2014.09.27. Geri és Sára ma utaznak Nepálba! Hajrá Annapurna!

Gyönyörű reggel van, újra megkerülöm az öblöt és büszkén nézem tegnapi teljesítményem színhelyét. Methoni a következő állomás. Hatalmas várat és gyönyörű hullámverést csodálhatok. Aztán a félsziget másik csücskén Koroni vára már romosabb, de sok kis házikó és templom van ide-oda tapasztva, lassan kiderül, hogy női kolostorban járok. Ez már a Messini öböl, szemben a Taygetos csipkés vonulata tűnik fel. Eukaliptusz ligetben alszom.

38.nap 2014.09.28.

Napkelte a Taygetos mögül, aztán fürdés, indulás. Kalamatáról nem sok jót olvasok, autós városnézéssel meg is győződöm ennek valóságáról. Így nekimegyek a hegynek a nagy hágón (1300 m) keresztül. Csodaszép út, mély szurdokok falán szerpentinezek, aztán kiszélesedő völgyben megyek felfelé a hágóig. Lefelé hasonló szépségekben van részem. Mielőtt Spártába érnék, elkanyarodok Mystras felé. A hegytetőn nagy vár és a 40-50 fokos hegyoldalban egy város maradványai a középkorból. Elképesztő látvány fentről is, meg lentről is. Esteledik, helyet keresek rálátással a városra. Az optimális helyen egy svájci lakóautó társaságában már a krumplit készülök főzni, mikor dudálva, kiabálva egy hős spártai lecigányoz minket (ezt értettem) és kiabálja, hogy ez az ő területe. Okos enged.... tovább állok, Spártában kerülök egyet (ennyi elég is belőle), aztán visszatérek egy korábban kinézett szálláshelyre. Itt tanuja lehetek a "szabad" kutya-macska barátságnak is (borozgatós történet állatbarátoknak!), de a kivilágított várban is gyönyörködhetek.

A főzés elmarad, csak egy tortilla a vacsi.

39. nap 2014.09.29.

Korán kelek, elgurulok olyan helyre, ahol a napkeltét és Mystrast is látom amint megsüti a kelő nap. Közben Andreával egyeztetem a további útirányokat. Úgy döntök, hogy visszamegyek a hágó felé és a Messini öböl partján megyek Mani felé (így hívják a középső félszigetet). A Taygetos átkelés ismét gyönyörű volt, a tengerpartra érve nagy pancsolás, aztán újra felmegyünk a hegyoldalakba. Kardamyliben tengerparti szállást találok. Fürdés után városnézés a naplementében. Ez már a Mani, ez azt jelenti, hogy a jellegzetes várszerű toronyépületek megjelentek. Itt is gyilkolászták egymást a családok. Séta közben lesem, hogyan lehet felmenni a Viros szurdokba. Este megfőzöm végre a még hazai fonnyadozós krumplimat és a sülthús befőttből csemegézem hozzá. Van naplemente is és remekül fellátok a Taygetos 2404 méteres főcsúcsára is.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás