RSS

Peloponezos

2014. szeptember 22.

Átmentünk a félszigetre is és megnéztük a legjelentősebb romokat.

22. nap 2014.09.12.

A nap a hegyek mögül kel és megvilágítja a völgyet és a hegyoldalra kapaszkodó Arahovát. Remek kilátás a völgy végén a tengerrel. Később fürdés közben visszanézünk. Kicsit lejjebb gurulunk a 600 m magasan fekvő Delfoiba. Megmásszuk a romkertet fel a stadionig. Utána a múzeumban gyönyörködünk a szobrokban. Aztán lemegyünk a Korinthosi öböl partjára és többszöri fürdőzéssel és Galaxidiben egy sétával tarkítva megyünk a hídig. Itt az erőd tövében a vízparton alszunk. A híd kék-sárgán kivilágítva feszül a két part között.

23. nap 2014.09.13.

Az olcsóbb kompon kelünk át a Peloponezos félszigatre és rögtön nézelődünk egyet Rio váránál. Itt hűvösebb a víz, mint eddig, nagyon élvezzük a pancsolást. Olympia felé vesszük az irányt, a gyors úton megyönka a ny-i oldalon. Kyllininél kimegyünk a partra egy fürdésre és körbejálrjuk a közeli hatalmas frank várat. Estefelé érünk Olympiába, így már csak a vacsi dumálgatás és a szunya a program.

24. nap 2014.09.14.

Délelőtt végigjárjuk a romvárost és a múzeumot. Engem a stadion méretei érintettek meg. Itt nem maradtak vagy voltak ülések, mint Delfoiban, csak a hatalmas ferde terület volt lenyűgöző.

Kelet felé bevesszük magunkat a hegyek közé és átszeljük a félszigatat. A keleti parton már hatalmas felhők gyülekeznek, és mire a tengerhez érünk, akkora zápor kerekedik, hogy az autók félreállnak, én is. Nafplio előtt egy strandon állunk meg és még gyönyörködünk az elvonuló vihar villámaiban a tenger fölött.

25. nap 2014.09.15.

Nafplio három várral is rendelkezik, az egyik a vízen, másik a hegytetőn, harmadik a város körül. Itt teszünk kis sétát. Aztán megyünk Mükénébe (Mykines). Remek bárányhúst ebédelünk Elemér jóvoltából, aztán bejárjuk Agamemnon és Klütimnéstra otthonát. Euridike könnyeiből ciklámen fakad a sziklák között, Orestés dühe pedig fura hosszúszárú kígyó virágban él tovább. Vendégeim örömére a kincsesház kupolájának akusztikájában eléneklem az "Egy hordó hátán ülök én..." kezdetű hőskölteményt. Nagy a meleg, ezért átvágunk mezőgazdasági mellékutakon Korinthosz alá a tengerpertra. Útközben szőlő, citrom és olajfa ültetvények közt megyünk, egy kis zápor miatt néha nagy sárban. Zerencsére a parton klassz szállásra lelünk egy hatalmas kavicsos strandnál. A vacsora utáni borozást egy Magyarországot jól ismerő kamionos visszaemlékezései színesítik.

26. nap 2014.09.16.

Az ókori Korinthos ásatás és múzeum bejárása után felmegyünk a fölöttünk magasodó Akrokorinthos várába is. Az autózás után még jelentős hegymászás is vár ránk, míg a hegytetőn lévő Afrodite tmplom maradványai megadják a csodás panoráma élményét is.

Következő látnivalónk a Korinthoszi csatorna. Megállunk a hídnál, lenézünk mindkét irányban és a túloldalon örömmel látjuk a szép emlékművet Türr István és Gerster Pál nevével. Két kisebb hajócska is átmegy. Aztán visszatérünk a szárazföldre, átmegyünk a Geraneia félsziget hegyein gyönyörködve a szép kilátásban. Egy sárlavina által félig betemetett tmplom késztel megállásra. Ismét vízparti szállás nyújt enyhülő fürdésélményt a naplementés Alkionides öbölben.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás