RSS

Parnasszus

2014. szeptember 22.

Mariette és Elemér megérkeztek és Eli régi vágyát teljesítjük a költészet hegyének megtámadásával.

18. nap 2014.09.08.

A kihalt uton beindul a forgalom, én irkálok, hogy Thébából netezhessek. Aztán gurulok le a völgyben, továbbra is szép hegyek közt. Theba meredek hegy tetején van, nehéz parkolni. Látnivaló sajna nincsen, minden emléken ötemeletes házak állnak. Egy kávézóból netezek, majd gurulok tovább a tengerpart felé. Elefsinánál találok tengerparti parkolót, de a víz gyanús az ipari környezet és a szemét miatt. Kicsit átrendezem a Csigaházat, hogy Eleméréknek és a holmijuknak helyet csináljak. A parti éttermekben kicsi a forgalom, így nyugisan alszom.

19. nap 2014.09.09.

Indulok Athénba, itt már összeépültek a városok. A sugárúton befelé megpillantom az Akropoliszt. A Nimfák dombjánál keresek parkolót, szállást, aztán beljebb is megyek és a Nemzeti Park Zappeion palotájánál meglepőárnyékos helyre lelek. Közel az Akropolis, elsétálok oda. Közben térképeket, információkat gyüjtök. Gyönyörködöm kicsit a látnivalókban, aztán indulok a reptérre Eliért és Mariettáért. Kis késéssel megérkeznek, majd némi örömködés után indulunk a Sunion fokhoz. Sajna reményem nem teljesül, a felhők miatt nincsen naplemente. Azért persze így is szép a Posseidon templom. Nem messze tőle egy kis kikötőben töltjük első közös éjszakánkat.

20. nap 2014.09.10.

Reggeli kávé után az Attikai parton szállodák és strandok által szegélyezett széles úton megyünk Pireus felé. Az első tengeri pancsolást is megejtjük még a városon kívül, aztán átmegyünk Pireus szűk sugárútjain az Elefsina öblöt kerülve a Parnasszus felé. Erytrésnél letérünk a főútról és elhagyott hegyi utakon jutunk el Arahovába. Ez már a Delfoi völgy falán lógó városka, de mi még följebb megyünk a sípályák parkolójába. 1760 méter magasan töltjük a csillagfényes éjszakát. Itt nincsen fényszennyezés, így a Tejút is szépen látszik.

21. nap 2014.09.11.

A várakozás ellenére nincsen hideg, nem fáztunk éjszaka. Még egy meredek szerpentint megmászunk a nem működő sífelvonó alsó állomásáig. Néhány kóbos kutya van csak itt, meg a hegy oldalában kolompoló birkák és kecskék. Csomagolunk és indulunk a gyalogtúrára. A környező több hegycsúcs közül a legközelebbit célozzuk meg. Az egyik kölyök kóbor kutya velünk tart, elnevezzük Kajlának, Marietta jól tartja. Sajna a 2200m-es csúcs nincsen csöndben, egy lánctalpas munkagép bontja a sziklákat. A sípályákat építik, javítják. A körpanoráma persze fantasztikus.

A Csigaházhoz visszaérve elégedetten pihegünk. Elemér fiatalkori álma volt a Parnasszus megmászása. Legurulunk Arahovába, zuhanyzás után panorámás étteremben bárányhusival pótoljuk az elveszett kalóriákat. A városra néző panorámás parkolóban alszunk.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás