RSS

Nyugat-Görögország

2014. szeptember 08.

Természet, romok és mediterrán élet!

14. nap 2014.09.04.

A folyó csobogása és a nagy platán suhogása ébreszt. A folyóparton indulok túrára. Egyre megedekebbek a hegyoldalak, végül függőlegesbe váltanak és az ösvénynek is vége. A kanyonba csak messziről látok be. Irány Joanina. Nyüzsgő forgalom, hatalmas vár, Ali pasa sírja és egy hatalmas zápor teszi emlékezetessé. Egy elhagyott dzsámi árkádjai alatt vészelem át a vízözön részét, kicsit odébb egy homless fekszik egy matracon. Rövidesen a víz előnti az árkád alatti területet is, de ez a pasit egyáltalán nem érdekli. Az enyhülő esővel én is indulok, a Csigaházban megtörülközöm, átöltözöm és indulok netezni. Bütykölöm a telefonomat, hogy az adatokat a készülékre mentsem, közben valami miatt megjavul. Sajna egy csomó telefonszámot elvesztettem, ezért aki akarja, hogy meglegyen a száma, légyszi hívjon föl. A neten elvacakolok, már sötétedik. Valami felvonuláshoz készülődnek népviseletben és lovakkal. Én döngetek a közeli Dodoniba, ott alszom.

15. nap 2014.09.05.

Napkelte után sok kocsi jön, kiderül, hogy a gőzerővel folyó ásatás dolgozói. Bejárom a romkertet, a fő látványosság a hatalmas színház. Azért a derékig érő falu szentélyben ott áll a tölgyfa ükükunokája, aminek levélzizegéséből jósoltak. Az ásatási munkákat is nézegetem, még sosem láttam ilyet aktívan munkában. Utána átkelek a hegyeken a tengerparti Párga fekapott üdülőhelyre. Gyönyörű öböl várral, szigetekkel, sziklákkal, a hegyoldalra futó színes házakkal. És persze zsúfolt stranddal és rengeteg bolttal, kocsmával. Séta után fürdés és indulás a parton dél felé Prevezába. Itt több elhagyott vár is áll, nagy kikötő, ezeket bejárom. Hatalmas üres parkoló, itt maradok éjszakára. Mire megvacsorázom, megtelik a parkoló, mindenki megy a parti sétány éttermeibe. Én is nagyot lófrálok a nyüzsgő éjszakai életben.

16. nap 2014.09.06.

Reggeli séta a napfényes kikötőben. Ébredeznek a vitorláslakók is, lassan a kávézókban is nő a forgalom. Indulok megkerülve az Amvrakikós öblöt, az út mentén több nagyméretű ásatás is van. Arta az első megálló, szép szamárhátíves régi híd, a belvárosban nagy vár, több szép templom, kevés szép ház. Viszont kellemes szombati korzó. Az öböl partján megyek tovább, közben elered az eső, de a fürdés esőben is kellemes. A Korintoszi öböl partjára érek Mesolóngiba. Fontos történelmi város semmi látnivalóval. Kis színház ásatásnál állok meg, majd megkerülök egy hegyet és feltűnik a nagy híd a Peloponézoszra. Tengerparti szállást találok.

17. nap 2014.09.07.

Napkelte a hegyek mögül, kis séta a parton, aztán indulok hídnézőbe. Egy erőd is áll Antirrio városkánál védve a szorost. Meglep, hogy a híd mellett a kompok is mennek, kiderül, hogy jóval olcsóbbak. Ma hegyi túrára indulok, de ez nem az én lábaimat, hanem Csigaház kerekeit terheli. Átvágok a hegyeken Lamia felé. Az út nagyok kihalt, de elég jó minőségű és gyönyörű hegyek, mély völgyek közt kanyarog. Meg-megállog gyönyörködni. Néha süt a nap, néha zápor is jön. Mielőtt leérnék a főútra egy csöndes parkolóban alszom.

Kilóméteróra: 124.436

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2014. szept. 11. 09:04

tigger

A 18-as kép még nem az albániai mesi-híd?

2014. szept. 08. 23:35

Arisztotelesz

Megadjam en is a mobilomat? Arisztotelesz, de neked csak Arisz

2014. szept. 08. 13:47

gyenese jozsefne

Párga egy gyönyörü kis üdülőhely, ott nyaraltunk 4 éve, látom, voltál a kis várban, mi kisvonattal mentünk fel az Ali pas várába. Meg átusztunk a kis szigetre. Szép volt. Pusz Zsuzsa

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás