RSS

Albániáig futottam

2014. augusztus 29.

Egyheti menettel eljutottam egy (számomra) új, izgalmas országba!

1. nap 2014.08.22. péntek Kilóméteróra állása: 121.669

Reggel téliesítettem a hézat, majd családi búcsuzkodásra indultam. Az éjszakát Pomázon töltöttem.

2. nap 2014.08.23.

Korán indultam keresztül a kihalt Bp-en, így remek alkalom kínálkozott a Kossuth tér és a vitatott új szobrok megtekintésére. Aztán a Duna partján indultam dél felé. Ráckevén piacoztam, ebédre meg pacalra vágytam Kecelen. Sajna a régi éttermek már nem működtek, így Kiskunhalason pacaloztam. Kis emléksétát tettem Dóra szülővárosában, majd Szegeden lófráltam. Tápén a Tiszaparton remekbúcsúhalvacsorát ettem és itt is aludtam.

3. nap 2014.08.24.

Irány Szerbia: Zenta, Becsej, Újvidék. Rolleres városnézés (új szerzeményem) után Belgrádban a Szávaparton sétáltam egyet, majd parkolót keresve autós városnézésre indultam. Sikertelen próbálkozásom jutalmaként az Avala hegyre menetben néztem a naplementét. A TV torony lábánál nyugis szálláshelyet is találtam

4. nap 2014.08.25.

Reggeli kirándulás a viharkáros hegyen, kidőlt fák, stb. Kragujevác a következő sétahely. Itt is rengeteg kocsma van, mint az előző városokban. Kraljevoban csak autózgatok és a Studenica kolostor megtekintése után itt is alszom.

5. nap 2014.08.26.

Novi Pazar ugyan még Szerbia, de ez már a KELET! Mindenütt árusok, piac, bolhapiac, minarettek, fezes pasik, bugyogós asszonyok. Nem messze Koszovó igazi békebeli határátkeléssel fogad. A határt a KFOR is védi. Kosovska Mitrovice felé menőben az első összetűzésem is megtörténik a balkáni rendőrökkel, de ezt majd csak borozgatás közben mesélem el.A városban lehetetlen megállni, közlekedni is alig, akárcsak Pristinában. Így mindkét várost későbbre halasztottam. A Gracanica kolostor (ortodox) is körbe van szögesdrótozva, látszik, hogy a muzulmánok vették át a hatalmat. Félve a rendőrök "támogatásától" egy lakótelep házai közt éjszakázom.

Ma kiderült, hogy nem tudok telefonálni. Talán majd Albániában!?

6. nap 2014.08.27. Gáspár napja! Éljen!

Remek városnézés Prizrenben. Vár, mecsetek, bazár, kocsmák, árusok. Utána irány Albánia. A határon nagy sor, a várakozóknak vagy 20 srác erőszakosan sült kukoricát árul. Kicsit dobogó szívvel gurulok Albániába. Először autópályén megyek, majd elkanyarodok a hegyekbe Shkodra felé. Itt jól hasznosítok orzikai és norvégiai szerpentin rutinomat. Max hármasban megyek, nem is jutok el Shkodráig. 5 hágót megmászva Puke városka után szép panorámás parkolót találok. Magasság 770 m!! A hegyek nagyon meredekek, ház alig van, kellemes fűszerillat mindenütt.

Éjjel hold nélküli csillagos égbolt, és a Tejút is gyönyörűen látszik!

Telefon viszont itt sincsen!

7. nap 2014.08.28.

Nyugis volt az éjszaka, reggel egy rendőrkocsi is elhúzott, talán nem fognak abajgatni.

Még 60 km Shkoráig, szépen legurulok. Az alsó szekasz mindenféle vízfolyás közt megy, a tóból sok ág kanyarog. Belvárosi parkolót találok, gyalog indulok városnézésre. Itt is mindenhol mindent árulnak. A közlekedés kaotikus, a körforgalmaknál röhögnöm kell, ahogy a gyalogosok és bringások mennek össze-vissza, szembe, keresztbe! Nem sok a látnivaló, Enver Hodzsa rendett teremtett a fölösleges műemlékek közt. Kihajtok a régi török hídhoz és Andreát követve zsákutcába jutok a vár felé. Tolatási gyakorlással, de megúszom a kalandot. A várba azért a tó felől gyalog feljutok! Remek és hatalmas vár, gsönyörű rálátással a tóra, a kacskaringós kifolyésokra és a városra. 30 fok van, így pancsolásra vágyom. Shangjin tengerpartján meg is találom remek szálláshellyel együtt. Durván sós a víz, így élvezem a vízszinen lebegést.

Km óra állás: 123.193

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás