RSS

Skagen

2013. szeptember 23.

Dånia csucskæn megnæztem a Skagerrak æs Kattegat øsszecsapåsåt.

150. nap 2013.09.19.

Megyek tovább az autópályán, Saeby az első reggeli séta, a kikötőben és a kisvárosban. Aztán Frederishavenben érdekes kikötői séta és semmitmondó városka vár. Innen a parton a dünék mellett megyek Skagenig, ez volt a főcél. Dánia legészakib csücske, a Balti tenger és az Északi tenger találkozása a Skagerrak és Katteget tengerecskéknél. Egy homoknyelv, a végén balról is, meg jobbról is jönnek a hullámok és itt összecsapnak. Remek világítótorony van és az időjárás napnyugtát is ígér. Nagyot lógok a vízparton, felzavarom a sirályokat és a többi szaladgáló madarat. Aztán megkajálok és visszamegyek a bunker tetejére naplementét nézni. Sötétedés után átállok a Csigaházzal, hogy a világítótornyot, meg a napkelétét lássam az ágyból. Megint szép telihold van.

151. nap 2013.09.20.

Remek a reggel, vörös bárányfelhőkkel, teliholddal és világítótoronnyal. A napkeltére megint a bunker tetején vagyok néhány lelkes dánnal, franciával és némettel. Aztán megkeresem a homok által eltemetett templom tornyát a dünék közt. A nyugati parton indulok "hazafelé", ez a Skagerrak és lényegesen nagyobb a szél, mint a keleti oldalon. Így aztán a dünék is sokkal nagyobbak. Meg is mászok egy hirdetett futóhomok dünét (Rabjerg Mile), és a régóta áhított szűz homokgerincet is végigtaposom. Kikötői séta Hirtshalsban, majd Lökken strandjai után a belső buckákat is bejárom. Slettestrandnál találok tengerre néző szállást. Itt nincsenek kikötők, ezért a halászhajókat elmés csörlőkkel húzzák ki-be a vízből-be. Itt is remek naplementét látok és a telihold még tartja magát, a kedvemért a tengerből bújik elő.

152. nap 2013.09.21.

Napkelte helyett halászhajó vízreszállást nézek. A tengerpartról bemegyek a Limfjorden mellé. Ez a térkép szerint átszeli a félszigetet, de valószínűleg nem elég mély nagy hajóknak. Thistedben szombati napfényes sétálásba csöppenek, majd Lemvig kikötőjénél állok meg. Meglepetésemre egy fóka úszkál a kikötőben. Újra megyek a tengerpartra és a Nissum fjord és a tenger közti düne szélárnyékában főzöm meg az esti gombapörköltemet. Azért felmegyek a düne tetejére is és nekifekszem a szélnek.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás